Mr. Le Maistre de Saci / Matthias Scheits (prenten) - La Sainte

Schrijver:
Titel: La Sainte Bible contenant l'Ancien et le Nouveau Testament, traduite en Francois sur la Vulgate par Mr le Maistre de Saci
Taal: Frans
Uitgever: Mons : Chez Gaspard Migeot a l'Enseigne de trois Vertus, 1713
Bijzonderheden: Prentenbijbel, 2 Gebonden leren banden. 1504 pp.
Prijs: € 1 400,00
Verzendkosten: Gratis (binnen Nederland)
Meer info:
Beide delen hebben wat vochtschade (golvende pagina's) en flinke gebruikssporen aan de omslagen maar de boekblokken zitten zijn nog wel stevig in de band.
Met talrijke paginagrote afbeeldingen van Matthias Scheits, met Engelse bovenschriften, en onderschriften in het Frans en Nederlands.

Matthias Scheits, ook Scheitz of Scheutz, (* rond 1625 tot 1630 in Hamburg; † rond 1700 aldaar) was een Duitse schilder, tekenaar en etser.

Matthias Scheits ging waarschijnlijk in de leer in Hamburg en ging daarna naar Haarlem om te leren van Philips Wouwerman. Een andere reis naar Nederland en Antwerpen is gedocumenteerd voor 1669. Scheitz verwierf daar uitgebreide kennis van de schilderstijlen. Dit blijkt uit handgeschreven opmerkingen in het Schilder-Boek Karel van Mander, die aan Scheitz kunnen worden toegeschreven, maar niet meer beschikbaar zijn. Waarschijnlijk kort nadat Scheitz in 1651 het burgerschap van Hamburg verwierf, trouwde hij aldaar. De schilder en zijn vrouw hadden meerdere kinderen, onder wie Andreas Scheits.

Scheits woonde en werkte hoogstwaarschijnlijk sinds 1651 in Hamburg, waar hij omstreeks 1700 stierf.

Scheits staat vooral bekend om de talrijke illustraties die zijn opgenomen in een beeldbijbel die in 1672 door de drukkerij van Von Stern werd uitgegeven. De beeldtaal doet sterk denken aan soortgelijke motieven uit Italië, maar is niet erg typerend voor Scheits oeuvre. De kunstenaar legde scènes uit het plattelandsleven vast die doen denken aan David Teniers en Adriaen van Ostade, maar minder grof zijn. Daarnaast maakte hij kleine schilderijen met vechtscènes, die door hun vormgeving eigenzinnig en schetsmatig overkomen. De suggestie hiervoor had Scheits van Philips Wouwerman kunnen krijgen. Scheits maakte ook portretten. Talloze foto's van de schilder zijn tegenwoordig te zien in de Hamburger Kunsthalle.

Alfred Lichtwark beschreef Scheitz in 1899 in een monografie als de belangrijkste Duitse schilder van zijn tijd. Vanuit het perspectief van vandaag is deze beoordeling verbazingwekkend en kan ze waarschijnlijk worden herleid tot Lichtwark's inzet voor culturele hervorming.

Sinds 1929 draagt ​​de Matthias-Scheits-Weg in Barmbek-Nord de naam van de met Hamburg verbonden schilder.
literatuur : Rainer Domandt: Scheits, Matthias. In: Franklin Kopitzsch, Dirk Brietzke (Hrsg.): Hamburgische Biographie. Deel 4. Wallstein, Göttingen 2008, ISBN 978-3-8353-0229-7, blz. 299-300.
(wikipedia)

==========
[Scheits, of Scheitz (Mathias)]

SCHEITS, of SCHEITZ (Mathias) is een zeer bekwaam kunstenaar geweest, die, ofschoon, in 1640, of 1646, te Hamburg geboren, en omstreeks’ 1700 daar overleden, - zegt Heller (L.) - echter de kunst bij philip wouwerman geleerd, en veel in Holland gewerkt heeft. Een tijd lang, schilderde hij in de manier van zijn meester, doch heeft die verwisseld, met, in den stijl van david teniers, Boerenvermaaklijkheden te gaan schilderen. Hij heeft ook portretten vervaardigd, onder anderen, dat van Stanislaus de Lubieniez, leeraar der Socinianen, die ook eenigen tijd in Holland woonde, en welligt toen door hem geschilderd is, zijnde dit portret, door lambert visscher, aldaar, sculp., en misschien voor zijn nagelaten geschriften, Amsterdam, 1685, geplaatst. Zie Moreri, op Libienietz. - In later tijd, schijnt hij zich weder in zijne geboortestad te hebben gevestigd, dewijl hij daar in 1672 werkzaam was aan het maken der teekeningen voor een Prentbijbel, waarvan de titel dus luidt: m. scheitz's Bilderbibel. Biblia, das ist: die gantze H. Schrift, Alten und Neuen Testaments, deutsch, d. Martin Luther etc.; Lunenburg, 1672, in fo. Hiervoor heeft hij al de teekeningen gemaakt, die door j. de visscher, a. blotelingh, g.a. woelgang, ph. en b. kilian enz. gegraveerd zijn. Hij schijnt voor meer Bijbeluitgaven te hebben gewerkt, of men heeft de bovenstaande prenten gebruikt en verkleind voor eene 4o.-uitgave, want ik heb gezien La Sainte Bible, traduite sur la Vulgate par M. Le Maistre de Saci. A Mons, 1713, II. vol. Daarin zijn prenten, waarop men leest: m. scheits figur.; de overige zijn door Hollandsche graveurs gesneden, als w. jonkman, j. de later, j. lamsvelt, a. van buisen enz. - Hij heeft ook geëtst, als, onder anderen, 4 bladen, De vier Jaargetijden, door kinderspelen voorgesteld; m. scheitz fec. 1671. - Twee Landschappen, met dansende en zich vermakende figuren. - Een oud Man, op de viool spelende, waarbij eene zingende vrouw, voor de deur van een boerenwoning. - Een Marskramer enz. - Op de Kunstverkooping van Jacob de Vos, Amsterdam, 1833, waren, op bl. 27 van den Catalogus, Twee stuks Boerengezelschappen, door m. scheits, onder de teekeningen der Oud-Nederlandsche School geplaatst, en werden met ƒ15. betaald.
(Uit :
De levens en werken der Hollandsche en Vlaamsche kunstschilders, beeldhouwers, graveurs en bouwmeesters, van den vroegsten tot op onzen tijd(1857) van Christiaan Kramm)
===================



Wordt verzekerd verzonden.
Verder lezen

Apollonius uit Sint Hubert

particulier

Logo Apollonius

Bestelt u meerdere boeken, dan verzenden wij ze samen en betaalt u maar één keer verzendkosten. Bij bestellingen met een totaalbedrag van € 50,00 of meer is binnen Nederland de verzending gratis - bij bestellingen onder de 10 kg.
Verzendingen vinden plaats na ontvangst van betaling.

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Mr. Le Maistre de Saci / Matthias Scheits (prenten) - La Sainte Bible contenant l'Ancien et le Nouveau Testament, traduite en Francois sur la Vulgate par Mr le Maistre de Saci Mr. Le Maistre de Saci / Matthias Scheits (prenten) - La Sainte Bible contenant l'Ancien et le Nouveau Testament, traduite en Francois sur la Vulgate par Mr le Maistre de Saci Mr. Le Maistre de Saci / Matthias Scheits (prenten) - La Sainte Bible contenant l'Ancien et le Nouveau Testament, traduite en Francois sur la Vulgate par Mr le Maistre de Saci Mr. Le Maistre de Saci / Matthias Scheits (prenten) - La Sainte Bible contenant l'Ancien et le Nouveau Testament, traduite en Francois sur la Vulgate par Mr le Maistre de Saci Mr. Le Maistre de Saci / Matthias Scheits (prenten) - La Sainte Bible contenant l'Ancien et le Nouveau Testament, traduite en Francois sur la Vulgate par Mr le Maistre de Saci Mr. Le Maistre de Saci / Matthias Scheits (prenten) - La Sainte Bible contenant l'Ancien et le Nouveau Testament, traduite en Francois sur la Vulgate par Mr le Maistre de Saci

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Apollonius

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Apollonius
    Deze verkoper is een particulier, dit heeft invloed op welke rechten voor u als koper ontbreken. Zo heeft u geen herroepingsrecht of conformiteitsrecht. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en Apollonius een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Apollonius vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Apollonius kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.