Schulte, Paul (De vliegende pater) - Kruisridder der lucht

Schrijver:
Titel: Kruisridder der lucht
Taal: Nederlands
Uitgever: Maastricht : A.A.M. Stols, zj. [1936?]
Bijzonderheden: Gebonden, linnen band.263 pp. In goede staat
Prijs: € 15,00
Verzendkosten: € 6,00 (binnen Nederland)
Meer info:
Naam en datum (15-7-1936) in potlood op schutblad. Beetje scheef gelezen.

Paul Schulte (bekend als de vliegende pater; * 14 mei 1895 in Magdeburg; † 7 januari 1974 in Swakopmund, Namibië) was een Duitse religieuze van de Congregatie van Oblaten-Missionarissen, piloot, auteur en oprichter van de Missions-Verkehrs-Arbeitsgemeinschaft (MIVA).
Hij bezocht het gymnasium der Oblaten in Valkenburg (Nederland) en ging op 18-jarige leeftijd naar het Oblaten-noviciaat. In 1914 begon hij theologie te studeren aan het Oblatencollege in Hünfeld. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hij in 1915 opgeroepen als hospik en in 1917 opgeleid tot jachtvlieger aan de vliegschool in Fürstenwalde/Spree. Na de oorlog zette hij zijn studie voort. In 1922 werd hij priester gewijd.
Paul Schulte behaalde in 1926 in het geheim zijn burgerlijk vliegbewijs, maar kreeg aanvankelijk een vliegverbod van zijn meerdere. Met het overlijden van zijn vriend P. Otto Fuhrmann OMI, die als missionaris werkte in Zuidwest-Afrika en in 1925 stierf aan een longontsteking omdat hij niet op tijd naar een dokter kon worden vervoerd, kwam hij op het idee om het oprichten van een vereniging die het doel zou bereiken, moet missionarissen over de hele wereld uitrusten met voertuigen. Nadat in 1926 was gebleken dat dit niet haalbaar was in het kader van het pauselijke werk van geloofsverbreiding, richtte Paul Schulte op 22 maart 1927 de Missions-Verkehrs-Arbeitsgemeinschaft, MIVAG (later afgekort als "MIVA") op in Keulen voorzitter Konrad Adenauer werd. In 1933 konden veertien vliegtuigen en honderden auto's door de missies in gebruik worden genomen. De missiepiloten werden opgeleid op het vliegveld Butzweilerhof. Paul Schulte vloog voornamelijk voor de missies in zuidelijk Afrika. Zijn missionarisfilms en zijn veelgelezen boek The Flying Pater, uitgegeven door Ullstein Verlag in 1934, maakten zijn werk en - onder deze naam - zichzelf bekend. Op 8 mei 1936 vierde pater Paul Schulte OMI als eerste priester ter wereld een katholieke heilige mis in de lucht: aan boord van het luchtschip Hindenburg.

Vanaf 1936 werkte Paul Schulte als missionaris bij de Cree op James Bay en bij de Inuit op Hudson Bay en kort op Arctic Bay. Toen de Canadese regering hem na het uitbreken van de oorlog in 1939 verdacht van spionage, trok hij zich terug naar de VS.
Na zijn terugkeer naar Duitsland in 1949 kon Paul Schulte door een resolutie van de Duitse Bisschoppenconferentie het werk voor "zijn" MIVA niet hervatten. Het werd ontbonden, opnieuw opgericht als Diaspora-MIVA, nu met als doel de predikanten in de Duitse diasporagebieden uit te rusten met voertuigen, en opgenomen in de Bonifatiusvereniging. MIVA werd ook in 1949 in Oostenrijk opgericht en ondersteunt tot op de dag van vandaag missionarissen over de hele wereld met voertuigen. Het Zwitserse MIVA werd opgericht in 1932.

Paul Schulte was tot 1970 voorzitter van de diaspora MIVA. Zijn nadagen bracht hij door in de gemeenschap van de Oblaten in Swakopmund, Namibië. Hij is begraven op de begraafplaats van het Provincialaat van de Oblaten in Döbra (Namibië). (Wikipedia)

Sinds 1935 was hij lid van de katholieke studentenvereniging KDStV Hercynia Freiburg im Breisgau.
Verder lezen

Apollonius uit Sint Hubert

particulier

Logo Apollonius

Bestelt u meerdere boeken, dan verzenden wij ze samen en betaalt u maar één keer verzendkosten. Bij bestellingen met een totaalbedrag van € 50,00 of meer is binnen Nederland de verzending gratis - bij bestellingen onder de 10 kg.
Verzendingen vinden plaats na ontvangst van betaling.

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Schulte, Paul (De vliegende pater) - Kruisridder der lucht Schulte, Paul (De vliegende pater) - Kruisridder der lucht Schulte, Paul (De vliegende pater) - Kruisridder der lucht Schulte, Paul (De vliegende pater) - Kruisridder der lucht

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Apollonius

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Apollonius
    Deze verkoper is een particulier, dit heeft invloed op welke rechten voor u als koper ontbreken. Zo heeft u geen herroepingsrecht of conformiteitsrecht. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en Apollonius een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Apollonius vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Apollonius kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.