Kind, Joshua - Rouault

Schrijver:
Titel: Rouault
Taal: Engels
Uitgever: Tudor Publishing Company New York 1e druk 1969
Bijzonderheden: geb. hardcover met omslag in goede staat, vaal afb. in kleur,36 pp tekst plus 92 reproducties, 16/18cm.
Prijs: € 7,90
Verzendkosten: € 4,00 (binnen Nederland)
Meer info:
Georges Rouault (Parijs, 27 mei 1871 - aldaar, 13 februari 1958) was een Franse expressionistische en fauvistische schilder.
Georges Rouault werd geboren in een vrij arme familie. Zijn moeder stimuleerde zijn liefde voor kunst en in 1885 ging hij in de leer bij een glasschilder en restaurator. Gedurende deze tijd nam hij ook avondlessen aan de School of Fine Arts en in 1891 begon hij een opleiding aan de École des Beaux Arts. Hij studeerde daar onder Gustave Moreau wiens favoriete leerling hij werd.

Rouaults vroege werk laat in zijn kleurgebruik symbolistische invloeden zien die waarschijnlijk het gevolg waren van Moreaus invloed. Toen Moreau in 1898 stierf werd Rouault gekozen als conservator van het Moreau Museum in Parijs.

Rouault leerde ook Henri Matisse, Albert Marquet, Henri Manguin en Charles Camoin kennen. Deze vriendschappen brachten hem in aanraking met het Fauvisme. Vanaf 1895 nam hij deel aan publieke exhibities, waaronder de Salon d’Automne, waar schilderijen met religieuze onderwerpen, landschappen en stillevens tentoon werden gesteld. Georges Rouaults schilderstijl verschilt sterk met die van Matisse ondanks dat ze beiden leden van Les Fauves waren.

Zijn scholing als glasschilder zorgde ervoor dat hij meer dan Matisse klaar was om Gauguins liefde voor middeleeuwse kunst te delen. Deze scholing wordt ook gezien als bron voor zijn stijl van dikke zwarte contourlijnen en heldere kleuren. Rouault gebruikte sterke contrasten en emoties. Zijn werk lijkt sterk beïnvloed door Vincent van Gogh en Paul Gauguin. Het benadrukken van groteske trekken en emoties inspireerde expressionistische schilders.

In 1907 maakte Rouault een serie schilderijen met hoven, clowns en prostituees als onderwerp. Deze werken werden ontvangen als morele en sociale kritiek. Hij voelde zich aangetrokken tot spiritualisme en het dramatische existentialisme van de filosoof Jacques Maritain, die de rest van zijn leven een goede vriend bleef. Hierna legde hij zich toe op christelijke onderwerpen en thema's. De menselijke natuur is in al zijn werk een focus van interesse.

In 1910 werden zijn werken voor het eerst tentoongesteld in de Druet Galerie. Hier werden zijn werken bestudeerd door de Duitse kunstenaars uit Dresden die later de kern van het expressionisme vormden. Zij werden hierdoor sterk beïnvloed.

Vanaf 1917 legde hij zich geheel toe op het schilderen. Hij haalde zijn inspiratie uit religie, met name het thema van het lijden van Christus. Hij was overtuigd katholiek en bezat van de mens een dramatisch en somber beeld. Hij had zijn hoop gevestigd op een opleving van het christendom. In 1930 begon Rouault in het buitenland te exposeren, met name in Londen, New York en Chicago. In 1948 werd de serie Miserere tentoongesteld.

Tegen het einde van zijn leven verbrandde hij 300 van zijn schilderijen (geschatte waarde: meer dan een half miljard francs).
Verder lezen

hasselman uit Breda

Logo hasselman

Levering binnen Nederland ( 4 euro verzendkosten )
Levering binnen de EU is mogelijk bij bestellingen vanaf 15 euro plus bijkomende internationale verzendkosten.
Afhalen is niet mogelijk.

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij hasselman

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met hasselman
  • Na uw bestelling ontvangen u en hasselman een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van hasselman vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • hasselman kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.