diversen, tijdschrift, maandblad van de vereniging de nederlandse padv

Schrijver:
Titel: Weest Paraat, complete jaargang 1954 in gebonden toestand
Taal: Nederlands
Uitgever: CC Callenbach
Bijzonderheden: gebonden, hardcover, (lichtbruin) linnen, omslag
Prijs: € 12,50 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
samengebonden jaargang van 1954, keurig verzorgd, lichtjes gelezen

trefwoorden tekst
De vereniging De Nederlandsche Padvinders, kortweg (NPV), was een algemene scoutingorganisatie voor jongens die tussen 1915 en 1973 in Nederland bestond.

De Nederlandsche Padvinders ontstond op 11 december 1915, als fusie tussen de Nederlandsche Padvindersorganisatie (NPO) en de Nederlandsche Padvindersbond (NPB). De fusie kwam tot stand door toedoen van Prins Hendrik, die 'koninklijk commissaris' werd van de nieuwe vereniging. Hoewel meisjes lid hadden mogen zijn van de NPO, konden zij niet meer lid zijn van de NPV. Zij richtten daarom vervolgens een eigen organisatie op: Het Nederlandsche Meisjesgilde.

In 1920 werd de eerste voorzitter, generaal buiten dienst J.B. van Heutsz opgevolgd door oud-minister Jean Jacques Rambonnet. In 1921 telden de 75 afdelingen in totaal 4724 leden. In 1927 werden organisatie en insignesysteem naar Brits voorbeeld veranderd.

In 1933 scheidde zich de Padvindersvereniging Nederland (PVN) af, de aanleiding was de z.g. beloftekwestie.

In 1937 richtten de NPV en de Katholieke Verkenners (KV) samen de Nationale Padvindersraad op. Prins Bernhard werd hiervan de voorzitter. A.E. Oosterlee werd hoofdcommissaris van de NPV en Ben Hoppener van de KV. De NPV was lokaal georganiseerd in padvindersgroepen die bestonden uit een welpenhorde, een verkennerstroep en een voortrekkersstam. Het aantal leden bedroeg in 1937 ongeveer 23.000. Alle leden, jeugd én leiding heetten padvinder, de overkoepelende leiding van de districten was het Nationaal Hoofdkwartier. De NPV gebruikte de padvindersboerderij (Laarhoeve) en Gilwell Ada's Hoeve in Ommen en de Rendierhoeve in Moergestel als kampeerterreinen. Naast Weest paraat voor leiders waren er de ledenbladen De Verkenner en VT (Voortrekkers).

In 1937 werd tussen de PVN en het NPV een contract gesloten, waarin de wens werd vastgelegd om tot een hereniging te komen. In 1939 besloten de verenigingen tot een fusie, waarbij bestuurders van de PVN vergelijkbare functies binnen het NPV zouden gaan bekleden.[1]
Oorlogstijd

Vlak voor de oorlog bestond de NPV uit ongeveer 36.000 leden die verdeeld waren over 400 groepen.[2]

Na de Duitse inval in 1940 waren er geen buitenactiviteiten meer mogelijk. De padvind(st)ersverenigingen werden in 1941 zelfs door de Duitse bezettingsautoriteiten verboden. Uniformen en materialen moesten worden ingeleverd. De hoofdbestuursleden werden gearresteerd en geïnterneerd. Na de oorlog liep het ledental weer op. Zo waren er in 1951 bijna 42.000 leden.[3] Dit liep de jaren erna iets terug tot 35000 in 1967.[4]
Fusie in 1973
Op 6 januari 1973 fuseerde De Nederlandse Padvinders met het Nederlands Padvindsters Gilde, de Katholieke Verkenners en de Nederlandse Gidsen tot Scouting Nederland.
Verder lezen

Kautskie uit Groningen

particulier

Logo Kautskie

belangrijke mededeling: mijn e-mail heeft grote problemen met hotmail (en outlook) adressen, kijk vooral in uw spamfolder voor mijn antwoordmail! mijn e-mail adres is: kautskie@online.nl

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

diversen, tijdschrift, maandblad van de vereniging de nederlandse padvinder - Weest Paraat, complete jaargang 1954 in gebonden toestand diversen, tijdschrift, maandblad van de vereniging de nederlandse padvinder - Weest Paraat, complete jaargang 1954 in gebonden toestand

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Kautskie

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Kautskie
    Deze verkoper is een particulier, dit heeft invloed op welke rechten voor u als koper ontbreken. Zo heeft u geen herroepingsrecht of conformiteitsrecht. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en Kautskie een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Kautskie vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Kautskie kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.