Strauss, Botho - De Hypochonders. Flaptekst zie:

Schrijver:
Titel: De Hypochonders. Flaptekst zie:
Taal: Nederlands
Uitgever: Toneelgroep BAAL, Amsterdam
Bijzonderheden: Formaat A5, geniet, 64 blz.
Prijs: € 6,50
Verzendkosten: € 3,50 (binnen Nederland)
Meer info:
In oktober 1970 schreef Botho Strauss een artikel in Theater Heute, het West-Duitse theatertijdschrift waarvan hij toen redacteur was. In dat artikel noemde hij 'De rit over het Bodenmeer', een stuk van Peter Handke (dat BAAL in het seizoen 1974 -'75 op het repertoire had). De "rit" waaraan dat stuk zijn titel ontleent is die van een ruiter die in snelle vaart over een bevroren meer galoppeert, zonder dat te weten. Op de kant aangekomen kijkt hij om en ziet hoe de dunne ijslaag scheurt. Pas dan realiseert hij zich wat er gebeurd is: daarop, zich bewust van het gevaar, dat inmiddels in feite al achter de rug is, schrikt hij zich letterlijk dood.
Strauss vergelijkt "de rit" met de manier waarop we waarnemen, met de manier waarop ons verstand functioneert, met het systeem dat we hanteren wanneer we de gebeurtenissen om ons heen interpreteren. Hij constateert dat we ons tevreden stellen met een "provisorische, poreuze ordening", die op het moment dat we ons van het provisorische, poreuze ervan bewust worden de waanzin of een toestand van permanent slaapwandelen tot gevolg heeft.
Met andere woorden: zolang we de werkelijkheid niet onder ogen zien weten we ons nog wel te redden, maar zodra we dat wel doen is er geen houden meer aan.
In dezelfde tijd dat hij dit artikel schreef moet Strauss bezig zijn geweest met 'De Hypochonders', zijn eerste stuk, dat in 1971 in première ging. Van daar dat het niet al te absurd is om een metafoor van een stuk van Peter Handke door te trekken naar dit van Botho Strauss
De mensen uit 'De Hypochonders' bevinden zich op glad ijs. Ze zijn nog niet aan de kant, ze hebben de doodschrik van de ruiter nog niet kunnen beleven. In volle vaart rennen ze van oever naar oever, en achter hen scheurt het ijs. Ze zien de scheurtjes niet: de elementen waaruit het leven bestaat komen henzelf logisch en vanzelfsprekend voor.
Wij zien de scheurtjes in het ijs wel; wij zien wel dat hun leven gebaseerd is op een onhoudbaar systeem.
Of dat inzicht een voorrecht is valt te betwijfelen: de Hypochonders kun je weinig verwijten, maar wel moeten wij onszelf - omdat we die scheurtjes in het ijs zo duidelijk waarnemen - de vraag stellen waar we onszelf, als ruiters, bevinden. Nog op het krakende ijs, of al aan de kant, op het punt om om te kijken en ons dood te schrikken?
Verder lezen

ALSNOG uit West Betuwe

zakelijk

Logo ALSNOG

Voor boeken die niet door de brievenbus kunnen en voor twee of meer bestellingen op dezelfde dag berekenen wij 5 euro verzendkosten (pakket, afhaalservice). Voor thuisbezorging 1 euro meer. Wacht in dat geval met betalen tot wij u bericht hebben gestuurd met het totaalbedrag. Voor verzending buiten Nederland gelden andere verzendkosten.

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Strauss, Botho - De Hypochonders. Flaptekst zie:

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij ALSNOG

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met ALSNOG
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Identiteit verkoper:
    Antiquariaat ALSNOG
    Kamer van Koophandel nummer: 41151531
    NL005594509B01
  • Na uw bestelling ontvangen u en ALSNOG een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van ALSNOG vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • ALSNOG kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.