Barth, Else M. - Empirische logica / essays over logica, wetens

Schrijver:
Titel: Empirische logica / essays over logica, wetenschap en politieke cultuur
ISBN: 9789462985285
Taal: Nederlands
Uitgever: Amsterdam University Press
Bijzonderheden: 2018, 400pp, paperback
Beschikbaar: 9 exemplaren
Prijs: € 11,00
Verzendkosten: € 3,95 (binnen Nederland)
Meer info:
Else Barth vond dat filosofie in dienst zou moeten staan van een combinatie van medemenselijkheid en helder, geïnformeerd denken en discussiëren. Barth was ervan overtuigd dat zorgvuldig redeneren en debatteren noodzakelijk is voor het verbeteren van menselijke relaties. Daarom is haar denken nog steeds actueel. Nu, in deze tijden van polarisatie, misschien wel meer dan ooit.
Met logica als wapen bestreed ze vaagheid en vooroordelen. Om logica van betekenis te laten zijn voor het alledaagse leven, verbond ze logische analyse met onderzoek naar ideeën die rondwaren in wetenschap en politieke cultuur. Haar bijzondere belangstelling ging daarbij uit naar anti-argumentatieve en anti-parlementaire houdingen en denksystemen. Ten faveure van een hoger doel legitimeren, of zetten dergelijke systemen zelfs aan tot een minachting voor individuen en groeperingen. Met haar pleidooi voor dit type empirische-logische analyses leverde Barth een originele bijdrage aan de Europese wijsbegeerte.

Empirische logica is een selectie uit Barths werk. Deze bundel bevat voorbeelden van empirisch-logisch onderzoek. Zoals naar de grondslagen van de klassieke homeopathie, naar het denken van de Noorse nazi Quisling, naar de onevenredige aandacht voor zogenaamde ‘gemiddelden’ in de psychologie en sociale wetenschappen, en de stigmatisering die daar het gevolg van is. Daarnaast zijn beschouwende essays opgenomen waarin Barth onder meer pleit voor het belang van cultuur-georiënteerd logica-onderwijs, of waarin ze zoekt naar een verklaring voor de kloof tussen logica en politiek. Ten slotte zijn essays opgenomen die Barth schreef over filosofen die haar inspireerden: Bertrand Russell, Evert Willem Beth en Arne Naess.

Empirische logica is geen bundel om van voor naar achteren te lezen. Het ene essay zal meer aansluiten op de belangstelling en praktijk van de lezer dan de andere. Echter, als je kennis wilt nemen van één van de boeiendste Nederlandse filosofen van de 20ste, dan is deze bundel een must. De essays zijn onafhankelijk van elkaar toegankelijk en vereisen geen scholing in de formele logica.
Verder lezen

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Barth, Else M. - Empirische logica / essays over logica, wetenschap en politieke cultuur Barth, Else M. - Empirische logica / essays over logica, wetenschap en politieke cultuur

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Liaturches

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Liaturches
  • Na uw bestelling ontvangen u en Liaturches een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Liaturches vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Liaturches kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.