Kooiman, Dirk Ayelt - Montyn

Schrijver:
Titel: Montyn
ISBN: 09277625
Taal: Nederlands
Uitgever: Amsterdam : BulkBoek, [1994] (Penta Pocket nr. 9413)
Bijzonderheden: 302 pag., pocket, in goede staat
Prijs: € 4,25
Verzendkosten: € 4,25 (binnen Nederland)
Meer info:
Voor deze uitgave is gebruik gemaakt van de 8e druk uit 1993.
Het boek is gebaseerd op vraaggesprekken met de in Parijs wonende beeldend kunstenaar Jan Montyn.

Conditie: ex-libris van een vorige eigenaar op de franse pagina, gebruikelijke verkleuring van de sneden.

Jan Montyn (eigenlijk: Montijn) (1924 – 2015) was een Nederlands schilder, tekenaar, graficus en dichter.
Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd Montyn lid van de nationaalsocialistische Nationale Jeugdstorm. Daarmee ging hij op trainingskamp in Oostenrijk. Hierna monsterde hij aan bij de Kriegsmarine, waar hij een schipbreuk meemaakte die hij ternauwernood overleefde. Na deze ramp werd hij naar het Oostfront gestuurd om te dienen in de loopgravenoorlog in Koerland.
Na de Bevrijding meldde hij zich bij het Vreemdelingenlegioen. Hij werd in Algerije getraind als parachutist om tegen Japan te worden ingezet. Al na korte tijd besloot hij te ontsnappen. Terug in Nederland werd hij als collaborateur in zijn vroegere omgeving niet meer geaccepteerd en in 1950 werd hij vrijwilliger bij een Nederlandse legergroep in de Koreaanse Oorlog.
Weer terug in Nederland werd daarmee zijn verleden in Duitse krijgsdienst als gecompenseerd beschouwd, maar toch raakte hij in een psychologische crisis. Het uitgebreid opschrijven van wat hij meemaakte bracht hem er weer bovenop. Hij hield zich sindsdien bezig met schilderen en raakte daarmee internationaal bekend.

Dirk Ayelt Kooiman (1946 – 2018) was een Nederlands prozaschrijver en essayist.
Kooiman was met Thomas Graftdijk oprichter en redacteur van Soma (1968–1972). Hij geldt, met Doeschka Meijsing, Nicolaas Matsier en Frans Kellendonk, als een uitgesproken representant van het literair tijdschrift De Revisor, dat als opvolger van Soma door hem en Graftdijk in 1974 werd opgericht en waarvan hij tot 1994 redacteur was.
Kooiman schreef romans en verhalen. Veel van zijn hoofdfiguren zijn twijfelende mannen met een onzekere kijk op zichzelf en op de werkelijkheid om hen heen. Met Een romance (1973) bereikte hij een groot publiek. Hij trok ook de aandacht met De grote stilte (1975) en De vertellingen van een verloren dag (1980). Zijn bekendste boek is de "non-fictieve roman" Montyn uit 1982, waarin hij het levensverhaal van de kunstenaar Jan Montyn optekende. Door de lineaire verhaalvorm wijkt het af van de uitgangspunten waarmee Kooiman als voorman van De Revisor bekend is geworden. Kooiman schreef ook een aantal film- en televisiescripts, onder meer voor Prettig weekend, meneer Meijer (1978) en De smaak van water (1982) van Orlow Seunke en De Dream (1985) van Pieter Verhoeff.
(bron: Wikipedia)

Tweede Wereldoorlog - Koreaanse oorlog - Vietnamese oorlog
Verder lezen

De Korenbloem uit Nuenen

particulier

Logo De Korenbloem

Bestelt u meerdere boeken tegelijk, dan verzenden wij deze samen en betaalt u gereduceerde verzendkosten, afhankelijk van formaat en gewicht.
Bij bestellingen met een totaalbedrag van 50 euro of meer is binnen Nederland de verzending gratis bij bestellingen onder de 10 kg. (voor België: 70 euro of meer - onder de 2 kg).
De verzendkosten naar België variëren, afhankelijk van formaat en gewicht van het pakket.
Boeken worden met Track&Trace verzonden.
Verzendingen vinden plaats na ontvangst van uw betaling.
Let op: e-mails kunnen in uw spambox terecht komen!!!
Verder lezen

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Kooiman, Dirk Ayelt - Montyn Kooiman, Dirk Ayelt - Montyn

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij De Korenbloem

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met De Korenbloem
    Deze verkoper is een particulier, dit heeft invloed op welke rechten voor u als koper ontbreken. Zo heeft u geen herroepingsrecht of conformiteitsrecht. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en De Korenbloem een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van De Korenbloem vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • De Korenbloem kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.