Boon, Ton den - Beterlands / Nederlands van over de grens

Schrijver:
Titel: Beterlands / Nederlands van over de grens
ISBN: 9789086800667
Taal: Nederlands
Uitgever: Adr. Heinen
Bijzonderheden: 2007, paperback, opdracht op voorblad, goed exemplaar
Prijs: € 6,70
Verzendkosten: € 4,20 (binnen Nederland)
Meer info:
Nu eens zijn we er jaloers op, dan weer vinden we ze een beetje gek: woorden uit Zuid-Afrika, Suriname en de Antillen die hun wortels in het Nederlands hebben, maar in onze taal zelf niet (meer) voorkomen. Of overzeese, maar vaak Nederlands ogende woorden die niet in Nederland zijn ontstaan, maar die het Nederlands inmiddels omarmd heeft of lijkt te gaan omarmen.

De eerste Nederlandse woorden bereikten Zuid-Afrika, Suriname en de Antillen tijdens de koloniale periode, toen Nederlanders van allerlei rangen en standen met hun eigen dialect en taalgebruik overzeese gebieden beheersten. Van daaruit ontwikkelden de diverse talen zich vanzelf met opmerkelijke woorden: trompoppie (majorette), moltrein (metro), bijlegfuif (American party), buitenvrouw (maƮtresse), vleesbroodje (saucijzenbroodje). En wat te denken van pletterpet (valhelm), amperbroekie (string) en hijsbak (lift)? De laatste jaren adopteert het Nederlands dit andere Nederlands, net als overzeese, meestal exotische woorden als baksen (slaan) en boeroe (blanke Surinamer, koloniaal), die al dan niet wortelen in het Nederlands. Is dit 'andere Nederlands' - dat soms historisch gegroeid is, maar ook vaak het resultaat is van een creatieve omgang met de oorspronkelijke Nederlandse taal - in feite 'beter Nederlands'?
Verder lezen

Ann d'er Winkel

zakelijk

Ann d'er Winkel uit Driebergen-Rijsenburg

Logo Ann d'er Winkel

De getoonde portokosten bij het boek zijn de portokosten per bestelling in Nederland voor thuisbezorging. Bestellingen worden, na betaling, verstuurd tijdens openingsdagen. Portokosten worden per bestelling gerekend en niet per boek. Ophalen in Driebergen is ook mogelijk (graag vermelden bij bestellen) Retourkosten voor koper. Kijk bij www.annderwinkel.nl voor meer informatie.

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Boon, Ton den - Beterlands / Nederlands van over de grens