Roy van Zuydewijn, Noortje de - Kijkatlas van Gelderland

Schrijver:
Titel: Kijkatlas van Gelderland
ISBN: 9789026947346
Taal: Nederlands
Uitgever: Van Holkema & Warendorf, Bussum, 1983
Bijzonderheden: Gebonden met stofomslag, 152 bladzijden
Prijs: € 3,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
De Kijkatlas van Gelderland belicht in 32 gevarieerde onderwerpen een uniek stuk Nederland, waar eerst de Bataven en de Romeinen en later, van de twaalfde tot de zestiende eeuw, de graven en hertogen van Gelre geschiedenis maakten. In de vijftiende eeuw deden dat de hertogen van Bourgondië, en in de zestiende eeuw was het keizer Karel V die, ten tijde van de "Gelderse oorlogen", een stempel drukte op de geschiedenis van het voormalige hertogdom Gelre. De Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) bracht Gelre weinig voorspoed: terwijl in de zeventiende eeuw de Hollandse steden volop bloeiden, veranderden oude Gelderse handelssteden als Harderwijk, Elburg, Nijmegen en Zutphen in stille plaatsen. Harderwijk kreeg in 1648, het jaar van de vrede an Munster, nog wel de Academie van Gelderland binnen haar vesten, maar vanaf dat jaar zijn het geheel andere zaken die vorm zullen geven aan de ontstaansgeschiedenis van de huidige provincie Gelderland. Zo liet aan het eind van de zeventiende eeuw Koning-stadhouder Willem III o pde toen nog woeste en onbegaanbare Veluwe zijn lustslot Het Loo bouwen. Datzelfde Veluwe werd echter pas in de negentiende eeuw getemd door beplanting met sparren en dennen. Vrijwel gelijktijdig deed de verbetering van de waterhuishouding het Gelders rivierengebied uitgroeien tot de fruittuin van Nederland.
In de achttiende en negentiende eeuw vestigden zich welgestelde (edel)lieden op de Zuid-Veluwe en in de Achterhoek. Aangetrokken door het fraaie landschap, de rust en de "frisse lucht" bouwden zij daar fraaie villa's, lustoorden en buitenverblijven. Op een daarvan, het landgoed "De Wildenborch" leefde van 1791 tot 1840 de dichter A.C.W. Staring, die in zijn puntgave gedichten onder meer oude vertellingen uit de Achterhoek doet herleven.
In de twintigste eeuw werd de landelijke rust van Gelderland in de jaren 1944 en 1945 wreed verstoord. Dorpen en steden vielen ten prooi aan de strijd tussen de geallieerden en de bezetter. De hierbij verwoeste binnensteden van Arnhem, Nijmegen, Zutphen en Doesburg werden echter spoedig weer opgebouwd en in dezelfde naoorlogse jaren ontstond gelukkig de gelegenheid de tot dan verwaarloosde buitenplaatsen en kastelen te restaureren. Hetgeen ons nu in staat stelt kennis te nemen van het "rijke" verleden van Gelderland. De twintigste eeuw biedt meer. Wij noemen slechts het ontstaan van het Jachtslot St. Hubertus: een sprookjeskasteel naar een ontwerp van architect H.P. Berlage. En het Openluchtmuseum te Arnhem, waar allerlei objecten van volkenkundige aard bij elkaar zijn gebracht, en Nijmegen, als uitgangspunt voor de Vierdaagse, waar ook De Heilig Land Stichting haar domicilie heeft. Ten slotte Flevoland: het wijde "nieuwe land" vóór de kust van het "oude land", met zijn grote rationeel opgezette agrarische bedrijven. Dat alles maakt de provincie Gelderland "levendig" en verrassend veelzijdig.
De Kijkatlas van Gelderland brengt dit allemaal op een boeiende manier in woord en beeld.
Verder lezen

Leesluis uit Nuis

zakelijk

Logo Leesluis

Verzending van boeken vindt plaats na ontvangst van de betaling. Ophalen is mogelijk na afspraak.
Wij reageren altijd binnen 24 uur na uw bestelling. Heeft u binnen deze tijd geen reactie ontvangen, dan is onze mail waarschijnlijk in de spambox terecht gekomen.
We verzenden via DPD. De tarieven voor thuisbezorging bedragen € 4,15 voor brievenbuspost, € 6,00 voor pakketten tot 1 kg en € 6,25 voor pakketten van 1 kg tot 10 kg. Voor pakketten is het mogelijk om deze af te halen bij een DPD parcelshop (bij pakketten tot 1 kg bedragen de verzendkosten dan € 5,00 en bij pakketten van meer dan 1 kg bedragen de verzendkosten dan € 5,25). Boeken worden standaard naar het huisadres gezonden, wilt u liever afhalen bij een parcelshop, dan dit graag bij de bestelling aangeven. Meerdere boeken ineens kopen scheelt verzendkosten.
De verzendkosten naar België bedragen € 7,00 thuisbezorgd.
Verzendkosten naar andere landen zijn op aanvraag.
Retourneren is mogelijk binnen 14 dagen. Retourkosten zijn voor eigen rekening.
Verder lezen

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Roy van Zuydewijn, Noortje de - Kijkatlas van Gelderland

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Leesluis

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Leesluis
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Identiteit verkoper:
    Leesluis
    Kamer van Koophandel nummer: 74918257
    NL860073166B01
  • Na uw bestelling ontvangen u en Leesluis een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Leesluis vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Leesluis kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.