Collon-Gevaert, Suzanne, Jean Lejeune en Jacques Stiennon - Kun

Schrijver:
Titel: Kunst van het Maasland in de XIde en XIIde eeuw
Taal: Nederlands
Uitgever: Brussel : De Arcade, 1961 (MCMLXI)
Bijzonderheden: 323 pag., waarvan 162 pag. met ingeplakte platen in kleur, gebonden in bruin linnen in een slipcase, boek is in goede staat
Prijs: € 47,50
Verzendkosten: € 6,95 (binnen Nederland)
Meer info:
Woord vooraf en inleiding: Germaine Faider-Feytmans, conservator van het Domein van Mariemont
Oorspronkelijke titel: Art Mosan aux XIe et XIIe siecles
Bevat:
boek I De kunst van het Maasland en het bisdom Luik. De historische grondslagen.
boek II De edelsmeedkunst.
boek III Andere vormgevingen. 1. De miniatuur 2. De ivoorplaatjes 3. De beeldhouwkunst
Met Bibliografische afkortingen en nota's
Lijst van kaarten en afbeeldingen
Lijst van Platen in kleurdruk

conditie: kaft heeft aan de voorzijde aan de hoek rechtsonder een stootplek, de slipcase heeft wat beschadigingen

Maaslandse kunst of Mosaanse kunst is een regionale stijl binnen de romaanse kunst die tussen de 11e en 13e eeuw een groot aantal kunstwerken op het gebied van architectuur, beeldhouwkunst, edelsmeedkunst en illuminatie heeft voortgebracht in een gebied dat wordt aangeduid als het Maasland.
Het Maasland, het verspreidingsgebied van de Maaslandse kunst, bestaat grofweg uit de huidige provincie Luik, de Belgische provincie Limburg, het zuidelijk deel van Nederlands-Limburg en de aangrenzende regio Aken. Het Mosaanse verspreidingsgebied valt grotendeels samen met de huidige Euregio Maas-Rijn, of ook wel met het oude Prinsbisdom Luik, dat in de middeleeuwen sterke banden had met zowel het Heilige Roomse Rijk als het aartsbisdom Keulen.

De belangrijkste centra van Maaslandse kunst waren de steden Luik, Hoei, Maastricht en Aken en de vele belangrijke abdijen in het gebied (Sint-Truiden, Rolduc, Susteren, Sint-Odiliënberg, Nijvel, Stavelot en Floreffe). Op haar hoogtepunt had de Maaslandse kunst tevens grote invloed op aangrenzende regio's zoals het Utrechtse Nedersticht en het Duitse Rijnland (Keulen, Deutz, Bonn, Schwarzrheindorf).
Omdat het Maasland het kerngebied vormde van het Karolingische rijk werd de Maaslandse kunst sterk beïnvloed door de Karolingische kunst. De Maaslandse kunst gaat, sterker dan andere regionale varianten in de romaanse kunst, terug op klassieke vormen.

De iconografie van Maaslandse kunst ontleent haar voorbeelden vooral aan oud- en nieuwtestamentische verhalen, maar maakt ook vaak gebruik van alledaagse taferelen en typisch middeleeuwse allegorieën. De gedetailleerde taferelen die op de kapitelen in de beide Maastrichtse hoofdkerken geven een bijzonder inzicht in het leven van de middeleeuwers. Zo zijn er o.a. ambachten te zien, het werken op het land en de bedeling van de armen.

Vaak wordt de Maaslandse edelsmeedkunst als het hoogtepunt van de Maaslandse kunst gezien. Vooral het werk van Nicolaas van Verdun, het driekoningenschrijn in Keulen, het Anno-schrijn in Siegburg en het schrijn van Onze-Lieve-Vrouw in Doornik, worden tot het beste van de romaanse kunst gerekend.



11e eeuw - 12e eeuw
Verder lezen

De Korenbloem uit Nuenen

particulier

Logo De Korenbloem

Bestelt u meerdere boeken tegelijk, dan verzenden wij deze samen en betaalt u gereduceerde verzendkosten, afhankelijk van formaat en gewicht.
Bij bestellingen met een totaalbedrag van 50 euro of meer is binnen Nederland de verzending gratis bij bestellingen onder de 10 kg. (voor België: 70 euro of meer - onder de 2 kg).
De verzendkosten naar België variëren, afhankelijk van formaat en gewicht van het pakket.
Boeken worden met Track&Trace verzonden.
Verzendingen vinden plaats na ontvangst van uw betaling.
Let op: e-mails kunnen in uw spambox terecht komen!!!
Verder lezen

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Collon-Gevaert, Suzanne, Jean Lejeune en Jacques Stiennon - Kunst van het Maasland in de XIde en XIIde eeuw Collon-Gevaert, Suzanne, Jean Lejeune en Jacques Stiennon - Kunst van het Maasland in de XIde en XIIde eeuw Collon-Gevaert, Suzanne, Jean Lejeune en Jacques Stiennon - Kunst van het Maasland in de XIde en XIIde eeuw Collon-Gevaert, Suzanne, Jean Lejeune en Jacques Stiennon - Kunst van het Maasland in de XIde en XIIde eeuw Collon-Gevaert, Suzanne, Jean Lejeune en Jacques Stiennon - Kunst van het Maasland in de XIde en XIIde eeuw Collon-Gevaert, Suzanne, Jean Lejeune en Jacques Stiennon - Kunst van het Maasland in de XIde en XIIde eeuw Collon-Gevaert, Suzanne, Jean Lejeune en Jacques Stiennon - Kunst van het Maasland in de XIde en XIIde eeuw Collon-Gevaert, Suzanne, Jean Lejeune en Jacques Stiennon - Kunst van het Maasland in de XIde en XIIde eeuw

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij De Korenbloem

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met De Korenbloem
    Deze verkoper is een particulier, dit heeft invloed op welke rechten voor u als koper ontbreken. Zo heeft u geen herroepingsrecht of conformiteitsrecht. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en De Korenbloem een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van De Korenbloem vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • De Korenbloem kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.