Cliteur, Paul - Het monotheïstisch dilemma, of de theologie van

Schrijver:
Titel: Het monotheïstisch dilemma, of de theologie van het terrorisme
Uitgever:
Bijzonderheden: Arbeiderspers, 2010. Paperback. 410 pp. Register.
Prijs: € 10,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
l n Het monotheïstisch dilemma werpt Paul Cliteur de vraag op wat de relatie is tussen religie en geweld. Het Israëlisch-Palestijns conflict wordt steeds meer gezien als een strijd om religieus gefundeerde claims op land. In de Verenigde Staten is onlangs de moordenaar van een abortusarts veroordeeld. En op vlucht 253 van Northwest Airlines van Amsterdam naar Detroit werd tijdens Kerstmis 2009 een islamistische terrorist gearresteerd.Cliteur concentreert zich op terroristisch geweld dat zich beroept op een van de grote monotheïstische godsdiensten. De religieuze terrorist kan worden gezien als een ‘gewetensdader’ die zich in een ‘dilemma’ bevindt: moet hij de wetten van het land gehoorzamen of de wetten van God? Cliteur gaat niet alleen uitvoerig in op de actualiteit, met onder meer een zeer uitvoerige analyse van de Deense cartoonaffaire, maar gaat tevens te rade bij Europese verlichtingsdenkers als David Hume en baron d’Holbach.Cliteurs standpunt is geen verdediging van atheïsme. Ook is hij niet negatief over godsdienst in het algemeen of zelfs over de drie monotheïstische godsdiensten. Hij betoogt wel dat in het monotheïsme (vooral in het Oude Testament) aanknopingspunten liggen voor radicalisme dat tot geweld kan leiden. Pas wanneer we goed weten wat die aanknopingspunten zijn, kunnen we ons daarvan bevrijden.Recensie(s)Een religieus terrorist die zich beroept op een monotheistische godsdienst, kan worden beschouwd als 'een gewetensdader' die zich in een dilemma bevindt: 'moet hij zich de wetten van het land gehoorzamen of de wetten van God?' De auteur is filosoof en hoogleraar aan de rechtenfaculteit te Leiden, en publiceerde eerder onder andere Moreel Esperanto (2007). Hij belicht helder, en met veel boeiende en actuele, historische, filosofische gegevens onderbouwd, waar in het monotheisme voor sommigen aanknopingspunten kunnen liggen om te radicaliseren en over te gaan tot geweld. Door kennis van deze aanknopingspunten, zouden we ons daarvan kunnen bevrijden. Deze thematiek is enkele eeuwen geleden ook al filosofisch doordacht en geanalyseerd. Niet alleen gerelateerd aan de actualiteit is deze afgewogen en genuanceerde publicatie, die kort na verschijning al aandacht kreeg van diverse landelijke media, dan ook een inzichten aanreikend boek. Bevat uitgebreide literatuurverwijzingen en een register.
Verder lezen

Grimbergen Boeken uit Lisse

zakelijk

Logo Grimbergen Boeken

LET OP AUB:
Wij reageren meestal dezelfde dag of binnen één dag.
Het komt helaas voor dat onze bevestigingsmail via Boekwinkeltjes bij U in de SPAM terecht komt.
Goed om er rekening mee te houden!

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Cliteur, Paul - Het monotheïstisch dilemma, of de theologie van het terrorisme

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Grimbergen Boeken

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
 • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
 • U handelt deze order direct af met Grimbergen Boeken
  Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
 • Identiteit verkoper:
  Grimbergen Boeken Antiquariaat
  Kamer van Koophandel nummer: 50708244
  NL822908001B01
  www.bollenstreekboeken.nl
 • Na uw bestelling ontvangen u en Grimbergen Boeken een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Grimbergen Boeken vermeld
 • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
 • Grimbergen Boeken kan betaling vooraf vragen
 • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.