Thomas, Fred - Een liefde in Staphorst

Schrijver:
Titel: Een liefde in Staphorst
Taal: Nederlands
Uitgever: D.A. Daamen's Uitgeversmaatschappij N.V., 's Gravenhage, 1942
Bijzonderheden: Gebonden (zonder stofomslag), 93 bladzijden
Prijs: € 3,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Het mysterie, dat sinds jaar en dag om Staphorst hangt en een min of meer verdachte reputatie verbergt, kan alleen doorbroken worden door hem die zich de moeite geeft onder de bewoners van Staphorst te gaan huizen met de bedoeling gegevens te verzamelen voor een pleidooi, dat het befaamde dorp en zijn omgeving van een boos gerucht moet bevrijden. En daar Staphorst een folkloristisch Mekka is, ligt het voor de hand, dat alleen een folklorist het verlangen voelt opkomen de pelgrimssandalen aan te binden.
Zoo vond Staphorst den waren man in Fred Thomas, die behalve onverzadigbaar folklorist ook een verdediger van nature is, een verdediger door dik en dun, die zich bij zijn defensie wel eens door het sentiment laat leiden, waar het gezond verstand hem eer den weg zou kunnen wijzen. Wanneer hij dus over Staphorst en zijn bewoners gaat praten, mag men niets dan goeds over zijn cliënten verwachten en waar hij hun minder aangename eigenschappen signaleert, hult hij die in het rookgordijn van het wanbegrip der buitenstaanders. Het is niet zoo eenvoudig een juist inzicht in het leven van Staphorst te verkrijgen, zoo zegt hij. Wat we er niet van begrijpen, kunnen we dus zoo laten.
Intusschen heeft Fred Thomas in zijn boekje „Een liefde in Staphorst", allerlei gegevens verzameld, die den lezer min of meer vertrouwd maken met het Staphorster leven. Hij deed dit in een vorm, die hem zelf de kwalificatie van zijn boek in de pen gaf: „een folkloristische novelle". En zoo kan men zijn boekje inderdaad noemen. Want terwijl wij op de hoogte worden gebracht van allerlei gewoonten en gebruiken bij geboorte en dood, huwelijk en vrijage, arbeid en ontspanning; terwijl wij kennis maken met het interieur der huizen en hoeven en met de ongeschreven maar strenge wetten van het dorp, volgen wij tevens den dramatischen draad van het boek: een liefde tusschen Jantien en Hannik, die elkaar verliezen, maar door het oude dorpsrecht weer tot elkaar worden gebracht. Zoo heeft de schrijver getracht het documentaire beeld van Staphorst levendiger te maken door het met een klein drama te vermengen. Hij slaagde niet overal. Soms is de overgang van verhaal naar betoog te schielijk en staan deze twee elementen naast elkaar als afzonderlijke hoofdstukken, terwijl men ze liever ondeelbaar en organisch in elkaar verbonden had gezien. De lyrische toon dien de auteur nu en dan aanslaat vermag niet dit gemis te vergoeden, al treft men menige zuivere lyrische passage in het boek aan.
Een gaaf geheel van folkloristische beschrijving en novellistisch verhaal is „Een liefde in Staphorst" dus niet geworden, maar een met warmte geschreven relaas en een goede milieuschildering is het wel en, voor zoover een vreemdeling in het Staphorster Jeruzalem oordeelen kan, mag ik vermoeden dat de sfeer van het merkwaardige dorp, waar de schrijver een paar zomermaanden heeft doorgebracht, goed getroffen werd. Men leert, dunkt me, uit dit boekje Staphorst enigszins kennen en waar dit niet het geval is, voelt men dat er voor iederen vreemdeling beletselen zijn om dieper in dit wereldje door te dringen. Het boekje is uitstekend verzorgd, gezellig verlucht met gekleurde vignetten en initialen en niet te vergeten met een reeks voortreffelijke foto's. Voor de liefhebbers van folkloristische lectuur een prettige aanwinst. (A. van Domburg, De Tijd)
Verder lezen

Leesluis uit Nuis

zakelijk

Logo Leesluis

Verzending van boeken vindt plaats na ontvangst van de betaling. Ophalen is mogelijk na afspraak.
Wij reageren altijd binnen 24 uur na uw bestelling. Heeft u binnen deze tijd geen reactie ontvangen, dan is onze mail waarschijnlijk in de spambox terecht gekomen.
We verzenden via DPD. De tarieven voor thuisbezorging bedragen € 4,15 voor brievenbuspost, € 6,00 voor pakketten tot 1 kg en € 6,25 voor pakketten van 1 kg tot 10 kg. Voor pakketten is het mogelijk om deze af te halen bij een DPD parcelshop (bij pakketten tot 1 kg bedragen de verzendkosten dan € 5,00 en bij pakketten van meer dan 1 kg bedragen de verzendkosten dan € 5,25). Boeken worden standaard naar het huisadres gezonden, wilt u liever afhalen bij een parcelshop, dan dit graag bij de bestelling aangeven. Meerdere boeken ineens kopen scheelt verzendkosten.
De verzendkosten naar België bedragen € 7,00 thuisbezorgd.
Verzendkosten naar andere landen zijn op aanvraag.
Retourneren is mogelijk binnen 14 dagen. Retourkosten zijn voor eigen rekening.
Verder lezen

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Thomas, Fred - Een liefde in Staphorst

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Leesluis

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Leesluis
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Identiteit verkoper:
    Leesluis
    Kamer van Koophandel nummer: 74918257
    NL860073166B01
  • Na uw bestelling ontvangen u en Leesluis een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Leesluis vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Leesluis kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.