Hrabal, Bohumil - Danslessen voor gevorderden

Schrijver:
Titel: Danslessen voor gevorderden
ISBN: 9789081947008
Taal: Nederlands
Uitgever: POEDE
Bijzonderheden: Tweede druk 2012, kleine paperback met flappen, 120 pagina's. Uitgegeven in eigen beheer in een oplage van 200 exemplaren. Dit is nummer 110.
Prijs: € 35,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Deze vertaling is van Marie Roelofson, die hierbij geholpen werd door een aantal Hrabal-kenners en gebruik maakte van een aantal andere vertalingen. Deze tweede druk uit 2012 is een mooi klein boekje.

Het verhaal van de danslessen bestaat uit een monoloog van de oom van Hrabal. Deze Pepijn kwam omstreeks 1918 voor een paar weken bij zijn ouders logeren, maar bleef meer dan vijfentwintig jaar. Dezelfde oom met hetzelfde verhaal duikt op in de novelle ‘Gekortwiekt’. Pepijn houdt de monoloog, die bestaat uit één zin, voor een publiek van een jong meisje. Zij luistert misschien niet eens naar de oude man. “Iedereen weet dat men aan een mooi meisje heel andere verhalen vertelt, men veroorlooft zich dichterlijke vrijheden (om te imponeren)."

Het verhaal is nauwelijks samen te vatten en bestaat uit een eindeloze serie gekke anekdotes. De oom is militair. Hij houdt van grappen en grollen. Er wordt veel gevochten en gedronken in de verhalen. Hij is geen rokkenjager, maar de vrouwen komen vanzelf op hem af. Hij weigert zich te laten strikken en is hier voortdurend trots op. De omgangsvormen in de wereld van de oom - Oostenrijk ten tijde van de Eerste Wereldoorlog – zijn nogal ruw. Kinderen worden soms afgetuigd en als hij een vreemde op zijn pad tegenkomt schiet hij onmiddellijk.

De ene anekdote gaat zonder onderbreking over in de volgende. Vaak is er geen clou. Het is een manier van schrijven waar je even aan moet wennen, maar wanneer je in de juiste cadans zit lees je deze ‘Danslessen voor gevorderden’ achter elkaar uit. Ter illustratie tot slot een wat langer citaat.

“…in die tijd was er een golf van moorden en inbraken, wie buitenaf woonde ging slapen met een bijl bij de hand of een vuurwapen, in het holst van de nacht hoorde een molenaar een zaag die een gat in zijn deur maakte, een gat juist groot genoeg om een hand door te laten om de grendel van de deur te schuiven, hij sloop naderbij met een bijl en toen de hand door het gat kwam, tsjak! hand eraf, de politie zoeken en zoeken, maar nergens een man met zijn hand eraf, de pastoor vloeken, die moest die hand begraven en daar een aparte zeer kleine kist voor bestellen, heilige Maria nog aan toe! een soldaat die op de wacht stond in Olomouc zag op het kerkhof rook en vuur, hij erheen, in het lijkenhuis trof hij de doodgraver naast een kokende ketel waarin handen en voeten in het vet borrelden, en algauw werd de doodgraver afgevoerd door de gendarmes omdat hij lijken had opgegraven en gekookt om aan zijn varkens te voeren…”
Ontleend aan uitgelezenboeken.blogspot.com/
Verder lezen

boekenliefhebber uit Apeldoorn

particulier
Alle boeken worden met de grootst mogelijke inzet ingepakt en verzonden. De verzending is voor risico van de koper.

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Hrabal, Bohumil - Danslessen voor gevorderden Hrabal, Bohumil - Danslessen voor gevorderden Hrabal, Bohumil - Danslessen voor gevorderden Hrabal, Bohumil - Danslessen voor gevorderden

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij boekenliefhebber

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met boekenliefhebber
    Deze verkoper is een particulier, dit heeft invloed op welke rechten voor u als koper ontbreken. Zo heeft u geen herroepingsrecht of conformiteitsrecht. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en boekenliefhebber een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van boekenliefhebber vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • boekenliefhebber kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.