Groot, Bas de - Joodse soldaten in Duitse dienst 1814-1945.

Schrijver:
Titel: Joodse soldaten in Duitse dienst 1814-1945.
ISBN: 9789463387217
Taal: Nederlands
Uitgever: Aspekt
Bijzonderheden: 2019, paperback, 163 pp.
Beschikbaar: 2 exemplaren
Prijs: € 15,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Ook Joodse jongemannen werden opgetrommeld voor dienst in het Duitse leger. Velen streden dapper aan Duitse zijde in de loopgraven van 1914-1918 en in de oorlogen van daarvoor. In de Tweede Wereldoorlog werd alles anders. Joodse vaderlanders werden ineens als verraders neergezet. Joodse Soldaten in Duitse Dienst 1814-1945 behandelt de moeizame strijd van de Duits-Joodse gemeenschappen om na de toekenning van burgerrechten in 1812 het recht te verkrijgen om als dienstplichtig militair te dienen. Niet alleen als soldaat of onderofficier, maar ook als officier. De behoefte aan manschappen voor de steeds grotere legers in de Eerste Wereldoorlog noodzaakte keizer Wilhelm II te verklaren dat elke burger in Duitsland dezelfde rechten en plichten had, derhalve ook de Joden. Gevolg was dat in totaal 100.000 joodse militairen, uit een populatie van 550.000 personen, in de krijgsmacht dienden, waaronder 2000 officieren. De Duitse nederlagen na 1916 hadden een stijging van de anti-joodse gevoelens als gevolg. Men zocht een zondebok. Een groot aantal ontroerende gedichten en brieven van gesneuvelde joodse frontsoldaten zijn opgenomen. De Reichswehr die na de Eerste Wereldoorlog werd opgericht bezat weinig joodse officieren. Bij de opkomst van het nationaalsocialisme namen ook de anti-joodse gevoelens binnen de krijgsmacht snel toe. De 195.000 uitgeweken Duitse Joden leverden meer dan 10.000 militairen op voor de Geallieerden. Opmerkelijk was dat een klein aantal personen die zich Duitser voelden, maar volgens de Rassenwetten als Joods werden aangewezen, toch in de Wehrmacht dienden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dr. S.J. (Bas) de Groot (1937) publiceerde naast zijn vakgebied de mariene biologie, reeds vele jaren artikelen in maritieme en militair geschiedkundige tijdschriften, waaronder Tijdschrift voor Zeegeschiedenis; De Grote Oorlog –Kroniek 1914-1918 en De Groote Oorlog. Ook publiceerde hij verscheidene boeken over oorlogsvoering ter zee.
Verder lezen

De boekenzolder uit Sellingen

zakelijk

Logo De boekenzolder

2024! De Boekenzolder uit Sellingen bestaat dit jaar 20 jaar!! En wie jarig is, trakteert!!
Alle klanten van de boekenzolder krijgen dit jaar 20% korting op hun bestellingen!!

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij De boekenzolder

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met De boekenzolder
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Identiteit verkoper:
    De Boekenzolder
    Kamer van Koophandel nummer: 01139857

    http://deboekenzolder.boekwinkeltjes.nl
  • Na uw bestelling ontvangen u en De boekenzolder een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van De boekenzolder vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • De boekenzolder kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.