Deze titel kan niet worden besteld.
Deze titel kan nu niet besteld worden. Probeer het later opnieuw

Heijden, Margriet van der - Ongekend. Over vrouwen in de natuur

Schrijver:
Titel: Ongekend. Over vrouwen in de natuurwetenschap die over het hoofd werden gezien
ISBN: 9789057125683
Taal: Nederlands
Uitgever: Uitgeverij Nieuwezijds b.v., Amsterdam
Bijzonderheden: 2022, 208 pp. Paperback
Prijs: € 12,95 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Nieuw.

Over vrouwen in de natuurwetenschap die over het hoofd werden gezien.
Newtons wetten, Einsteins relativiteitstheorie, Schrödingers kat, de Ampère of Mendelejevs periodieke systeem van elementen... Bijna iedereen kent natuurwetenschappelijke wetten, theorieën of eenheden die naar mannen zijn vernoemd. Maar naar vrouwen?

Toch waren ze er al eeuwen: vrouwen die zich verdiepten in de natuurwetenschappen. Henrietta Leavitt ontwikkelde de methode waarmee Hubble de uitdijing van het heelal kon afleiden. June Almeida maakte voor het eerst de structuur zichtbaar van een verkoudheidsvirus dat de naam corona kreeg. Alice Ball ontwikkelde op Hawaii het eerste redelijk effectieve middel tegen lepra.

Wie maar een beetje zoekt, komt er nog veel meer tegen: vrouwen die zich tegen de tijdgeest in en tegen de klippen op tot onderzoeker ontwikkelden, die ontdekkingen deden, ideeën ontwikkelden én die vaak daarna toch buiten de geschiedenisboekjes vielen. Denk bijv. Chien-Shiung Wu, Lise Meitner, Irène Joliot-Curie.
Het boek begint met een inleiding waarin de auteur haar motivatie beschrijft voor het schrijven van het boek. Van der Heijden laat zien dat, ondanks de grote vooruitgang die de afgelopen decennia is geboekt, vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in de natuurwetenschap. Ze beschrijft hoe vrouwen vaak worden genegeerd en hoe ze vaak tegen grote obstakels aanlopen en hebben moeten vechten om hun passie te volgen.
Wat zo indrukwekkend is aan dit boek, is dat het verhalen vertelt van vrouwen die vaak onbekend zijn voor de meeste mensen. Van der Heijden dit geweldig, en vertelt deze autobiografische verhalen in een toegankelijke en heldere stijl. Waardoor het boek zowel informatief als inspirerend is. Het is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de natuurwetenschap en de strijd van vrouwen voor erkenning in een mannenwereld.
In de rubriek Ongekend in NRC haalde Margriet van der Heijden de afgelopen jaren zulke vrouwen voor het voetlicht. Dit boek is een bundeling van deze biografische schetsen, aangevuld met niet eerder gepubliceerde portretten en een uitgebreid inleidend essay over vrouwen en natuurwetenschappen in verleden en toekomst.

Margriet van der Heijden is deeltjesfysicus, hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de TU/e, en docent aan Amsterdam University College. Ze schrijft regelmatig voor NRC en schreef het voor de Libris Geschiedenis Prijs genomineerde boek Denken is verrukkelijk, over het leven van Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest. Eerder verschenen van haar bij Nieuwezijds De wiskundetrompet en Het wiskundehondje.
Verder lezen

Van Slingelandt uit Den Haag

particulier

Logo Van Slingelandt

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.