Arie van der Ree, Rhett Eekels, Theo Hoogmoed, Evert van Reijswoud

Schrijver:
Titel: Drijverschuiten - Gebouwd bij de werf Van der Hoff in de periode van Willem de Keijzer
Taal: Nederlands
Uitgever: Uitgeverij TREA
Bijzonderheden: 2012, 2e Druk, paperback, 218 pagina's, het boek verkeert in nieuwstaat, zie ook de foto's.
Prijs: € 39,95
Verzendkosten: € 4,25 (binnen Nederland)
Meer info:
Dit boek gaat over de drijverschuit en de werf van Van der Hoff in Hardinxveld. De schrijvers hebben getracht een zo compleet mogelijk beeld te geven van de schuit, de werf en de bouwwijze. Toch bleven er nog vragen onbeantwoord waarop misschien wel nooit meer een antwoord te vinden is. Om de inhoud zo degelijk mogelijk te onderbouwen is er gekozen voor een beperkte periode waarover relatief gezien het meest bekend is en voor één type zalmschouw. namelijk de drijverschuit waarmee de drijfnetvisserij op de rivier werd uitgeoefend. De bouwperiode die in dit boek wordt beschreven ligt tussen augustus 1899 en januari 1903.

Er werden scheepsbouwers, scheepstimmerlieden en vissers geïnterviewd. Toch bleven er nog vragen onbeantwoord waarop misschien wel nooit meer een antwoord te vinden is. Om de inhoud zo degelijk mogelijk te onderbouwen is er gekozen voor een beperkte periode waarover relatief gezien het meest bekend is en voor één type zalmschouw, namelijk de drijverschuit waarmee de drijfnetvisserij op de rivier werd uitgeoefend. De bouwperiode die in dit boek wordt beschreven ligt tussen 2 augustus 1899 en 3 januari 1903. Dit is de tijd waarin er bij de werf Van der Hoff in de smederij een smid werkte die Willem de Keijzer heette. Door het achterlaten van zijn smidsmerk in de mastklink maakte hij het mogelijk om een aantal schuiten te dateren als zijnde afkomstig uit de bovengenoemde periode. De DRI19, HD20, WOU19, WOU59, WKD1, WM15 en de WM4 stammen uit deze periode waarbij de WM4 als zegenboot buiten het kader van dit boek valt. Door het boek te beperken tot de periode “Willem de Keijzer” wordt het mogelijk om een vergelijking te maken met schuiten uit eerdere of latere perioden. Dit boek is dan ook geenszins beperkt en kan voor elke zalmschouwschipper, restaurateur of liefhebber een bron van kennis en inspiratie zijn. De meer dan honderd tekeningen zijn met veel zorg en aandacht gemaakt. Samen met de vele oude en nieuwe foto’s vormen zij een onmisbare aanvulling op de tekst die vaak diep ingaat op het onderwerp en geen vraag onbeantwoord probeert te laten.

De werf Van der Hoff was zeer behoudend in het aanbrengen van veranderingen, in een tijdsbestek van 38 jaar ijzer- en staalbouw is steeds eenzelfde maatvoering te zien. Uit onder andere het smidswerk van de vier verschillende smeden die op de werf werkten, komt dit duidelijk naar voren. Heel veel details zijn dan ook terug te vinden op schuiten die eerder of later gebouwd zijn. Mede hierdoor is het boek veel breder georiënteerd dan men zou verwachten. “ Drijverschuiten uit de periode van Willem de Keijzer” is dan ook een ode aan de bouwers en hun vakmanschap. Zij hebben de vissers van toen een stuk gereedschap in handen gegeven, waarmee velen hun gezin van eten hebben voorzien. Dat er nu met een romantische blik naar gekeken wordt, verandert daar niets aan.

De tekst van dit boek is van de hand van Arie van der Ree die samen met Theo Hoogmoed veel eigen onderzoek deed en alle onderwerpen onvermoeibaar doorploegde. De hoofdstukken over smeden zijn van de hand van Rhett Eikels die door zijn vakmanschap als ambachtelijk smid een grote bijdrage leverde aan de tekst van het gehele boek. Even van Reijswoud verzorgde de structuur. de layout en de tekeningen. In de maandelijkse vergaderingen werden alle teksten en afbeeldingen uitgebreid tegen het licht gehouden door het gehele team. Zo ontstond dit boek in een tijdsbestek van zes jaar.
Verder lezen

Blauwbeer uit Zwolle

particulier

Logo Blauwbeer

Geen mail ontvangen van Blauwbeer Boeken na uw bestelling? Controleer dan de map met ongewenste mail (SPAM).
De foto's bij elk boek zijn altijd van het exemplaar dat aangeboden wordt. De aangegeven verzendkosten zijn volgens de 2024 tarieven van PostNL en gelden bij leveringen naar uw huisadres in Nederland. De boeken gaan niet los in een enveloppe, maar worden stevig verpakt. Van de zending krijgt u altijd track & trace informatie zodat u deze kunt volgen op internet.
Betaling vooraf via bankoverschrijving. Verzending vindt normaal gesproken plaats op de eerstvolgende werkdag na ontvangst van de betaling. Verzending met een andere vervoerder of naar een afhaallocatie is op verzoek ook mogelijk.
België: Verzending met PostNL naar een huisadres, met track & trace, vanaf: € 9,40 (afhankelijk van gewicht).
Deutschland: Versand mit PostNL mit Track & Trace ab: € 9,40, je nach Gewicht.
Verder lezen

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Arie van der Ree, Rhett Eekels, Theo Hoogmoed, Evert van Reijswoud - Drijverschuiten - Gebouwd bij de werf Van der Hoff in de periode van Willem de Keijzer Arie van der Ree, Rhett Eekels, Theo Hoogmoed, Evert van Reijswoud - Drijverschuiten - Gebouwd bij de werf Van der Hoff in de periode van Willem de Keijzer

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Blauwbeer

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Blauwbeer
    Deze verkoper is een particulier, dit heeft invloed op welke rechten voor u als koper ontbreken. Zo heeft u geen herroepingsrecht of conformiteitsrecht. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en Blauwbeer een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Blauwbeer vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Blauwbeer kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.