Bas Bevaart - Zuiderfrontier waterlinie in actie

Schrijver:
Titel: Zuiderfrontier waterlinie in actie
ISBN: 9789492576668
Uitgever:
Bijzonderheden: Nieuw
Beschikbaar: 3 exemplaren
Prijs: € 27,50
Verzendkosten: € 3,75 (binnen Nederland)
Meer info:
Op 18 april 2023 was het 325 jaar geleden dat Menno van Coehoorn zijn plannen voor het verbeteren van de landsverdediging aan de Raad van State en de Staten-Generaal aanbood. Hij ging uit van de opbouw van de verdediging in twee frontieren, waarbij sterke vestingsteden omgeven door inundatiezones met tussenliggende inundatiegebieden werden verbonden tot sterke verdedigingslinies. De besluitvorming verliep snel; de plannen en de financiering daarvan werden op 30 juni 1698 goedgekeurd. De uitvoering van de plannen kon beginnen met het ontwerpen van de verschillende werken, het samenstellen van de bestekken en het doen van aanbestedingen.

In het boek worden de vragen gesteld of de plannen van Menno van Coehoorn in het Brabantse gedeelte van de Zuiderfrontier zijn gerealiseerd en/of deze hebben voldaan aan de verwachtingen. Als evaluatieperiode wordt de Oostenrijkse Successieoorlog (1740-1748) genomen; de keuze daarvoor wordt toegelicht.

Aan de hand van talrijke documenten en mooie, gedetailleerde kaarten wordt de gerealiseerde inundatie weergegeven; ook worden de boven-genoemde vragen uitgewerkt en uiteindelijk beantwoord. Het onderzoeksgebied is onderverdeeld in trajecten met inundatiegebieden, zodat de gegevens overzichtelijk in hoofdstukken weergegeven kunnen worden. Op een uitneembare kaart zijn de afzonderlijke gebieden goed te zien in relatie tot het totale inundatie- en onderzoeksgebied. Globaal wordt aandacht geschonken aan sociale gevolgen van deze oorlogsperiode. Een verklarende woordenlijst en een literatuuroverzicht maken het geheel compleet.

Kaartfragmenten uit 2022 en 1747 tonen de (delen van de) inundatiegebieden, waarbij de restanten in het huidige landschap te herkennen zijn.

Hoewel de onderzoeksperiode lang achter ons ligt, is het boeiend vast te stellen dat ook vandaag de dag het toepassen van militaire inundatie, verdediging met water, nog steeds bruikbaar en succesvol kan zijn: 2022 Oekraïne bij het dorp Demydiv ten noorden van Kiev. De uitgangspunten daarbij verschilden niet wezenlijk van die uit 1746-1748.

Uitvoering: hardcover, genaaid gebonden, full colour, 224 pagina’s + losse kaart

Auteur: Bas Bevaart
Verder lezen

Zin in Boeken uit Heusden

zakelijk

Logo Zin in Boeken

Als u op 1 van onze aanbiedingen klikt dan opent de aanbieding in onze webshop. Hier kunt u het boek bestellen door uw gegevens in te vullen en vervolgens met Ideal (of overschrijving vanuit België) betalen. Zin in Boeken Heusden is gespecialiseerd in: Psychologie, Esoterie, Mystiek, Spiritualiteit. Boeken worden verstuurd in bubbeltjes envelop, retour sturen zonder opgave van redenen is altijd mogelijk Onze fysieke winkel is gevestigd in Heusden Vesting en is 6 dagen per week open, óók op zondag. Kom gezellig langs.
Verder lezen

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.