Berns - We zien wel waar het schip strandt

Schrijver:
Titel: We zien wel waar het schip strandt
ISBN: 9789062916207
Uitgever: BBNC Uitgevers
Bijzonderheden: Conditie: Als nieuw
Prijs: € 15,15
Verzendkosten: € 2,95 (binnen Nederland)
Meer info:
Welke visser zal nog een spierinkje uitwerpen om een kabeljauw te vangen? Zou een kapitein vandaag de dag nog schoon schip maken? Welke zeeman zoekt er nog spijkers op laag water?

We gebruiken in Nederland veel spreekwoorden en zegswijzen die aan de zee- en scheepvaart zijn ontleend. Dat verwondert natuurlijk niet: spreekwoorden en zegswijzen zijn immers een afspiegeling van onze omgeving. En het water, de zee en de rivieren bepalen sinds mensenheugenis het gezicht van ons land. De wereld van de zee- en scheepvaart heeft dan ook duidelijke sporen in ons dagelijks taalgebruik achtergelaten.

We zien wel waar het schip strandt is een inventarisatie van spreekwoorden en zegswijzen die afkomstig zijn uit de vaktaal van de schippers, vissers en zeelieden en vandaag de dag alleen nog in overdrachtelijke zin worden gebruikt.

Minder bekend, maar zeker even interessant zijn onder meer: Een snoek vangen (per ongeluk met de kleren aan in het water vallen), met een nat zeil thuiskomen (dronken thuiskomen) of de riemen binnenhalen (de zaak laten varen).

jan Berns is verbonden aan het P.J. Meertens-Instituut te Amsterdam als hoofd van de afdeling dialectologie. Hij weet dus van wanten.
Verder lezen

boekenbalie uit Rotterdam

zakelijk

Logo boekenbalie

Als u op één van onze aanbiedingen klikt dan opent de aanbieding in onze webshop waar u het boek kan bestellen en afrekenen. Het is niet mogelijk boeken af te halen.
- Meer dan 500.000 boeken op voorraad in ons magazijn in Rotterdam.
- Op werkdagen voor 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden.
- Stevig verpakt
- Verzendkosten €2,95. Gratis verzenden vanaf 40 euro of 4 boeken
- We verzenden ook naar België. Zendingen naar België kunnen er enkele dagen over doen.
- Alle boeken zijn met zorg gecontroleerd
Verder lezen

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Berns - We zien wel waar het schip strandt