Anita van Dissel, Petra Groen - In De West

Schrijver:
Titel: In De West
ISBN: 9789051943863
Uitgever: Wijnen, Uitgeverij van
Bijzonderheden: Conditie: Als nieuw
Prijs: € 34,35
Verzendkosten: € 2,95 (binnen Nederland)
Meer info:
De krijgsmacht vervult op de Nederlandse Antillen en Aruba een historische taak.Vanaf de zeventiende eeuw verschenen regelmatig Hollandse oorlogsschepen in de West ter bescherming van de handel en op de eilanden was een garnizoen van de West-Indische Compagnie gelegerd. Na de stichting van het Koninkrijk der Nederlanden in 1815 werden de defensietaken onderkend en een eskader en landmacht militairen naar de West gezonden. De overval van de Venezolaanse avonturier Rafael Simon Urbina op het Waterfort te Curaçao in 1929 betekende een keerpunt in de defensiepolitiek. Vanaf dat jaar verzorgde in hoofdzaak de Koninklijke Marine de Antilliaanse defensie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was steun van de bondgenoten en de landmacht onontbeerlijk om de eilanden te beschermen tegen Duitse U-bootaanvallen, die het gemunt hadden op de raffinaderijen en konvooien van olietransporten. Beginjaren vijftig was de Koninklijke Marine ter zee, te land en in de lucht in de Cariben vertegenwoordigd. Sindsdien hebben ook de Antilliaanse en Arubaanse Militie een aandeel aan de verdediging van hun eilanden geleverd, alsmede militairen van de landmacht, luchtmacht en marechaussee. Sinds 2009 is weer een compagnie van de Landmacht op Curaçao gelegerd. De commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied is tevens directeur van deKustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba, waarvoor de KM als logistieke moederorganisatie optreedt. Naast de uitvoering van externe defensietakenleveren de verschillende eenheden anno 2008 zachte militaire bijstand (humanitaire hulp bij calamiteiten) en harde militaire bijstand (handhaving van de openbare orde en veiligheid).

Het veiligheidsbeleidis erop gericht door internationale samenwerking de stabiliteit in de regio te waarborgen. Deze publicatie over de krijgsmacht in de West is chronologisch-thematisch van opzet. Kernpunten zijn de defensiestrategie, de organisatie van de militaire en civiele taken en de vorming van de walinrichtingen in het Caribisch gebied, vanaf 1634 tot heden. Het strategisch beleid en de operationele uitvoering worden verweven met het verloop van de Antilliaanse geschiedenis.
Verder lezen

boekenbalie uit Rotterdam

zakelijk

Logo boekenbalie

Als u op één van onze aanbiedingen klikt dan opent de aanbieding in onze webshop waar u het boek kan bestellen en afrekenen. Het is niet mogelijk boeken af te halen.
- Meer dan 500.000 boeken op voorraad in ons magazijn in Rotterdam.
- Op werkdagen voor 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden.
- Stevig verpakt
- Verzendkosten €2,95. Gratis verzenden vanaf 40 euro of 4 boeken
- We verzenden ook naar België. Zendingen naar België kunnen er enkele dagen over doen.
- Alle boeken zijn met zorg gecontroleerd
Verder lezen

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Anita van Dissel, Petra Groen - In De West