Otten, Dirk - Boerderijnamen in Voorst. Lexicon van ruim 900 bo

Schrijver:
Titel: Boerderijnamen in Voorst. Lexicon van ruim 900 boerderijnamen uit de periode 800-2000.
ISBN: 9789066971974
Taal: Nederlands
Uitgever: IJsselacademie, Kampen
Bijzonderheden: Gebonden, 2009, 196 blz. Met foto's en kaarten.
Prijs: € 28,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
De gemeente Voorst met zijn vruchtbare gronden tussen het Veluwemassief en de IJssel heeft een lange agrarische geschiedenis. Aan het eind van de achtste eeuw werden de eerste nederzetting- en bosnamen uit dit gebied in schrift vastgelegd. Al vóór het onderzoek naar de veld- en boerderijnamen in de gemeente Voorst stond daarom wel vast dat juist hier al vroeg talrijke namen moesten zijn ontstaan, en na bestudering van archiefmateriaal bleek dat ook het geval. Otten vond zoveel namen, dat besloten werd eerst de veldnamen en het proces van de veldnaamgeving vanaf de vroege Middeleeuwen te beschrijven. De publicatie die hieruit ontstond, werd in 2006 door de IJsselacademie uitgegeven onder de titel Veldnamen in Voorst. Geschiedenis, naamsverklaring en atlas.

In de periode van het archiefonderzoek heeft Otten van elke boerderij een dossier aangelegd. Daarin zijn in chronologische volgorde alle vermeldingen van de namen en de verdere informatie over de geschiedenis van de boerderijen vastgelegd. Met behulp van beschrijvingen in archiefmateriaal, van oude en recente kaarten en de kadastrale nummers kon hij in eerste instantie bijna 700 van de ruim 900 boerderijnamen lokaliseren. Toen begon het veldwerk, meer dan 4000 kilometers per fiets.
Otten maakte kennis met de boeren en de bewoners van woonboerderijen. Zij vertelden van hun bedrijf, de verbouwingen, uitbreidingen, branden en restauraties. Samen bekeken ze het metselwerk, de gevel- en sluitstenen, de jaartallen in het gebint en de plekken waar de schuren en bakhuizen hadden gestaan. Als tegenprestatie kon Otten hun soms vertellen dat op de plek van hun boerderij één of meer voorgangers hadden gestaan en dat de geschiedenis van hun boerderij aanzienlijk verder terugging dan gedacht.

In Boerderijnamen in Voorst heeft Dirk Otten de resultaten van het onderzoek zo beschreven dat ze voor iedere geïnteresseerde lezer toegankelijk zijn. Naamkundig vakjargon is zoveel mogelijk vermeden. Evenals het boek over de veldnamen is ook deze publicatie geïllustreerd met schitterende foto's van Martin Hogeboom. Ze laten zien hoeveel moois de plattelandsgemeente Voorst te bieden heeft.
Verder lezen

BoekenWO2 uit Raalte

particulier

Logo BoekenWO2

Bij aankoop van 3 tot 5 boeken 10 % korting. Vanaf 6 boeken 20 % korting.

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Otten, Dirk - Boerderijnamen in Voorst. Lexicon van ruim 900 boerderijnamen uit de periode 800-2000.

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij BoekenWO2

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met BoekenWO2
    Deze verkoper is een particulier, dit heeft invloed op welke rechten voor u als koper ontbreken. Zo heeft u geen herroepingsrecht of conformiteitsrecht. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en BoekenWO2 een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van BoekenWO2 vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • BoekenWO2 kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.