Wijngaards, John - Het niet-wijden van vrouwen in de R.K. kerk

Schrijver:
Titel: Het niet-wijden van vrouwen in de R.K. kerk : Een koekoeksjong in het katholieke nest
ISBN: 9789052631790
Taal: Nederlands
Uitgever: Theologische Uitgeverij Narratio - 1e druk, 2002.
Bijzonderheden: Paperback, 200pp. - als nieuw !
Prijs: € 6,50
Verzendkosten: € 4,85 (binnen Nederland)
Meer info:
( een bijdrage vanuit de 8 mei beweging ) //

Koekoeken leggen niet alleen hun eieren heimelijk in het nest van andere vogels; de eieren die ze leggen zijn een sluwe nabootsing van de eieren van de broedende vogel. De broedende vogel heeft niet in de gaten dat er een vreemd ei aan het legsel is toegevoegd.
Het koekoekkuiken heeft een boosaardige vorm van gedragspatroon ontwikkeld om de andere nestbewoners te verwijderen, zodat hij niet met de rest om voedsel hoeft te concurreren. Een paar uur na het uitbroeden al ontstaat in het blinde, naakte koekoeksjong de drang om elk voorwerp, zoals eieren of andere nestvogels, uit het nest te werken. Het doet dit door zich onder het ergernis gevende voorwerp te wringen om daarna, gebruik makend van een holte tussen de schouderbladen, het voorwerp over de rand van het nest te duwen.

Nog geen 24 uur na het uitkomen heeft de jonge koekoek het nest en de aandacht van de pleegouders voor zich alleen. Hoe vreemd het ook lijkt, de ingeslopen anti-vrouwtraditie heeft op dezelfde wijze in de christelijke kerk gewerkt. Eeuwenlang hebben vrouwen een aantal bedieningen vervuld, waaronder het sacramentele diaconaat. Dit is allemaal overboord gezet. De priesterroeping van vrouwen werd onderdrukt. Oude praktijken die tegen het ingewortelde vooroordeel in gingen, zoals een devotie voor Maria als priester, werden gesmoord. Een koekoekseitraditie is een dodelijke traditie. Maar dit is nog niet het einde.

Het koekoeksjong wordt gewoonlijk groter dan zijn pleegouders. De ouders voelen zich intussen verbonden met het jong en blijven het voeren ondanks de ongelijke grootte. Zij zijn er vast van overtuigd dat het hun eigen kuiken is. o kan men zien hoe een kleine tuinfluiter aan een jonge koekoek, die vele keren groter is, pas gevangen insecten aanbiedt! In de kerk gebeurt hetzelfde met koekoekseitradities. Degenen die het leerambt uitoefenen zijn dikwijls verblind door de lang bestaande en schijnbaar oude oorsprong van de traditie en zullen proberen de authenticiteit daarvan te verdedigen, al is de ongerijmdheid voor onpartijdige waarnemers zonneklaar.
Verder lezen

Liroboek uit Echt

zakelijk
* * O P G E L E T - B E S P A A R - P O R T O * *
In Nederland en België bij totaal bestellingen vanaf € 30.00 GEEN portokosten!
SNELLE LEVERING: NA BETALING BINNEN 2-3 DAGEN IN HUIS
U ontvangt van ons een bevestigingsmail van uw bestelling. Let op, deze kan in uw spambox terechtkomen

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Liroboek

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Liroboek
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Identiteit verkoper:
    AJJ Perriens Coupeuse
    Kamer van Koophandel nummer: 59558148
    NL001828124B97
  • Na uw bestelling ontvangen u en Liroboek een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Liroboek vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Liroboek kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.