Dambruyne . - Boelwerf in beeld. Een fotografische terugblik.

Schrijver:
Titel: Boelwerf in beeld. Een fotografische terugblik.
Uitgever: , Oost Vlaanderen, 2023
Bijzonderheden: Gebonden, hardback, oblong, 25x30cm, 200pp fraai geillustreerd met prachtige foto's. ISBN 9789074311809.
Prijs: € 42,50
Verzendkosten: € 6,99 (binnen België)
Meer info:
Bij zijn sluiting in de jaren 1990, liet de Boelwerf een rijk archief na dat door de curatoren Jozef Dauwe en Dani De Clercq aan het Rijksarchief werd geschonken. Hierin zaten duizenden foto's. Het is aan de hand van dit rijke fotoarchief dat auteur en rijksarchivaris te Beveren, Johan Dambruyne, in een 170-tal aangrijpende beelden, een overzicht geeft van de evolutie van de werf sinds het begin van de twintigste eeuw. Ook het scheepsbouwproces wordt in beeld gebracht: van het ogenblik dat het contract met de rederij getekend werd tot de proefvaart op de Noordzee. Daarnaast biedt het boek een overzicht van alle uitzonderlijke schepen die op de werf gebouwd werden. Een boeiende geschiedenis Toen Bernard Boel in 1829 zijn scheepswerf in Temse oprichtte, was dit slechts een van de vele werven aan de oevers van de Schelde die in de vraag naar nieuwe binnenschepen voorzag. Tot de eeuwwisseling zou dat ook zo blijven. De Boelwerf verteerde de moeilijke omschakeling van houten naar ijzeren schepen veel beter dan andere werven aan de Scheldeboorden. Haar dynamische eigenaars brachten de werf in de daaropvolgende jaren tot bloei. In 1911 haalden ze voor het eerst de pers toen ze de 3053 ton tellende rijnlichter Graaf de Smet De Naeyer, het grootste binnenschip van dat ogenblik, van stapel liet lopen. Na de Eerste Wereldoorlog diversifieerde de Boelwerf haar productie en bouwde ze grotere schepen en ook zeeschepen. Na de Tweede Wereldoorlog stuwde de combinatie van ervaren en goed opgeleide scheepsbouwers de werf tot de wereldtop. De knowhow zorgde ervoor dat de Boelwerf zich kon toeleggen op het bouwen van complexe tankers en constructies zoals het proefboorplatform Yatzy, de duikboten voor het gebruik in de Golf van Akaba en de roro-ferry Prins Filip. Vanaf de jaren 1980 kwam de werf steeds meer in de problemen. In 1992 sloot de werf een eerste maal de deuren, gevolgd door een lange bezetting. Onder de naam Boelwerf Vlaanderen opende de werf nog kortstondig opnieuw de deuren, maar in 1995 volgde een tweede faillissement. In 1996 verliet het laatste daar gebouwde schip Temse.
Verder lezen

Erik Tonen Books uit Antwerpen

zakelijk

Logo Erik Tonen Books

Bedankt voor uw bestelling.
We sturen uw bestelling via verzendpartner POSTNL ** tarief voor alle pakjes ongeacht het gewicht is 6.99 Euro voor Nederland en België. U ontvangt van ons altijd een bevestiging en een factuur per e-mail.

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Dambruyne . - Boelwerf in beeld. Een fotografische terugblik.

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Erik Tonen Books

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Erik Tonen Books
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Na uw bestelling ontvangen u en Erik Tonen Books een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Erik Tonen Books vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Erik Tonen Books kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.