Bruno Staelens - De post in onze gewesten tijdens de prefilatel

Schrijver:
Titel: De post in onze gewesten tijdens de prefilatelistische periode
ISBN: 9789461360373
Uitgever: Groeninghe Uitgeverij/Drukkerij
Bijzonderheden: Conditie: Goed
Prijs: € 19,90
Verzendkosten: € 2,95 (binnen Nederland)
Meer info:
Geschiedkundig overzicht van de Posterijen in onze gewesten

Voor 1500 kende men enerzijds de gemeentelijke boden die belast waren met het vervoer van officiële brieven van gemeentelijke autoriteiten en anderzijds de boden van de gilden, hanzen en corporaties die eveneens, tegen een willekeurig vastgesteld bedrag, privé-correspondentie meenamen.
Op 1 maart 1500 richt Filips de Schone de Koninklijke Posterijen op en benoemt Frans de Tassis tot kapitein en hoofdpostmeester. In 1504 verbindt de Tassis er zich toe, tegen een jaarvergoeding van 12000 pond, regelmatige postverbindingen op te richten en te onderhouden tussen de Nederlanden, het Hof van Maximiliaan I van Duitsland, de residentie van de Franse Koning en het Spaanse Hof.
Naast deze Koninklijke Post kende men ook de Gemeentelijke Posten die enkel belast waren met het vervoer van brieven binnen de landsgrenzen zelf.
De Franse bezetting in 1701 brengt een verbetering van de post mee. Het bodennet wordt, tegen schadeloosstelling van de prins de Tassis, overgenomen door Pageot. In hetzelfde jaar wordt een postreglement gepubliceerd en reorganiseert Pageot de postverbindingen. Bij het vertrek van de Fransen in 1706, wordt hij vervangen door François Jaupin, die door de Verbondenen werd aangeduid.
In 1725 komt de familie de Tassis opnieuw aan het hoofd van de posterijen. De uitbreidingen en verbeteringen van de postdiensten begunstigen de ontwikkeling van het briefverkeer en het aantal te vervoeren brieven stijgt voortdurend.
In 1794 worden onze gewesten opnieuw door de Fransen overweldigd. Zij ontnemen de privileges aan de Tassis en passen de « Instruction Générale », die gepubliceerd werd door het « Directoire des Postes » te Parijs op 25.10.1792, toe. Op 28.4.1808 verschijnt een nieuwe « Instruction Generale ».
Het vertrek van de Fransen in 1814 betekent een reïntegratie van de prins de Tassis in zijn functie van Erfgeneraal der Posterijen. Die toestand blijft echter maar duren tot 6.3.1815, datum waarop Willem van Oranje de samenvoeging van België en Holland proclameert. De leiding van de postdiensten van onze provincie vertrouwt hij toe aan een door hem benoemde inspecteur. Op 1.10.1815 plaatst hij de posterijen van beide landen onder leiding van een directeur generaal met residentie te Den Haag.
De omwenteling van 1830 en het uitroepen van de onafhankelijkheid van België brengen een reeks verbeteringen die op 1 juli 1849 leiden tot de uitgifte van de eerste twee Belgische postzegels de « Epauletten ».
Verder lezen

boekenbalie uit Rotterdam

zakelijk

Logo boekenbalie

Als u op één van onze aanbiedingen klikt dan opent de aanbieding in onze webshop waar u het boek kan bestellen en afrekenen. Het is niet mogelijk boeken af te halen.
- Meer dan 500.000 boeken op voorraad in ons magazijn in Rotterdam.
- Op werkdagen voor 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden.
- Stevig verpakt
- Verzendkosten €2,95. Gratis verzenden vanaf 40 euro of 4 boeken
- We verzenden ook naar België. Zendingen naar België kunnen er enkele dagen over doen.
- Alle boeken zijn met zorg gecontroleerd
Verder lezen

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Bruno Staelens - De post in onze gewesten tijdens de prefilatelistische periode