Jose Saramago, Jose Saramago - Stad Der Blinden

Schrijver:
Titel: Stad Der Blinden
ISBN: 9789029077255
Uitgever: Meulenhoff Boekerij
Bijzonderheden: Conditie: Redelijk
Prijs: € 6,45
Verzendkosten: € 2,95 (binnen Nederland)
Meer info:
Het boek 'Stad der Blinden' (originele titel: 'Ensaio sobre a Cegueira') is geschreven door de Portugese auteur José Saramago. Het is een dystopische roman die zich afspeelt in een niet nader genoemde stad. Het verhaal begint wanneer een man plotseling blind wordt terwijl hij in zijn auto wacht bij een stoplicht. Vervolgens verspreidt deze 'witte blindheid' zich als een epidemie onder de bevolking, waardoor de hele stad in duisternis wordt gehuld.

De blindheid in het boek wordt niet alleen gezien als een fysieke aandoening, maar ook als een metafoor voor de morele en spirituele blindheid van de mensheid. De mensen in de stad worden geconfronteerd met een totale chaos en verlies van menselijkheid. Ze worden gedwongen om te overleven in een wereld waarin ze volledig afhankelijk zijn van hun andere zintuigen.

Het verhaal volgt een groep mensen die in quarantaine worden geplaatst in een verlaten psychiatrische inrichting. Onder hen bevinden zich een dokter en zijn vrouw, een oude man met een ooginfectie, een prostituee, een jonge jongen en een blinde man die zijn zicht nooit heeft verloren. Terwijl ze worstelen met de dagelijkse uitdagingen van het leven zonder zicht, beginnen de sociale structuren af te brokkelen en ontstaan er conflicten en geweld.

De situatie in de stad verslechtert snel wanneer de overheid de controle verliest en de mensen worden overgelaten aan hun eigen instincten. Er ontstaat een hiërarchie gebaseerd op geweld en macht, waarin de sterksten de zwakkeren onderdrukken. De personages worden geconfronteerd met morele dilemma's en moeten keuzes maken die hun menselijkheid en waardigheid op de proef stellen.

Saramago's schrijfstijl is kenmerkend voor zijn werk. Hij gebruikt lange, meanderende zinnen en minimaliseert het gebruik van leestekens, waardoor de tekst een unieke cadans krijgt. Dit draagt bij aan de beklemmende sfeer van het verhaal en versterkt de chaos en verwarring die de personages ervaren.

'Stad der Blinden' is een aangrijpende en indringende roman die de lezer confronteert met de duistere kant van de menselijke natuur. Het onderzoekt thema's als moraliteit, empathie en de fragiliteit van de beschaving. Saramago slaagt erin om de lezer te laten nadenken over de essentie van menselijkheid en de dunne scheidslijn tussen beschaving en barbarij.

Het boek werd gepubliceerd in 1995 en werd al snel een internationale bestseller. In 2008 werd het verfilmd onder de titel 'Blindness', geregisseerd door Fernando Meirelles. 'Stad der Blinden' wordt beschouwd als een van de meest bekende en invloedrijke werken van José Saramago, die in 1998 de Nobelprijs voor Literatuur ontving.
Verder lezen

boekenbalie uit Rotterdam

zakelijk

Logo boekenbalie

Als u op één van onze aanbiedingen klikt dan opent de aanbieding in onze webshop waar u het boek kan bestellen en afrekenen. Het is niet mogelijk boeken af te halen.
- Meer dan 500.000 boeken op voorraad in ons magazijn in Rotterdam.
- Op werkdagen voor 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden.
- Stevig verpakt
- Verzendkosten €2,95. Gratis verzenden vanaf 40 euro of 4 boeken
- We verzenden ook naar België. Zendingen naar België kunnen er enkele dagen over doen.
- Alle boeken zijn met zorg gecontroleerd
Verder lezen

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Jose Saramago, Jose Saramago - Stad Der Blinden