Murk Salverda, Joop van den Berg - In Indië geweest. Schrijver

Schrijver:
Titel: In Indië geweest. Schrijversprentenboek 30
ISBN: 9789021480312
Uitgever: Singel Uitgevers
Bijzonderheden: Conditie: Goed
Prijs: € 10,95
Verzendkosten: € 2,95 (binnen Nederland)
Meer info:
Schrijversprentenboek nummer 30, in Indïe geweest, bevat drie essays en tientallen foto’s over leven en werk van drie ‘Nederlands-Indische’ schrijvers: Maria Dermout (1888-1962), Beb Vuyk (1905) en H.J. Friedericy (1900-1962).
Alle drie de schrijvers woonden in de nadagen van het Nederlands koloniaal bewind in Nederlands- Indië en publiceerden hun Indische verhalen vooral in de jaren veertig en vijftig. De onafhankelijkheid van Indonesië werd tijdens hun leven gerealiseerd. Alleen Beb Vuyk voelde zich direct verbonden met het onafhankelijke Indonesië; de anderen keken vanuit Nederland, met meer of minder geestelijke afstand, toe.
Door de verschillende achtergrond en werkwijze van de drie auteurs komt uit hun werk een Indië met vele facetten naar voren. Zowel Maria Dermoût als Beb Vuyk hebben op de Molukken gewoond, zij het onder totaal verschillende omstandigheden. Maria Dermoût woonde als vrouw van een Nederlands rechter op het hoofdeiland Ambon; Beb Vuyk, zelf Indo-Europees, was getrouwd met een Indo-Europese planter op het veel primitievere Boeroe. Friedericy is bestuursambtenaar geweest op Celebes, het huidige Sulawesi. Allen hebben korter of langer op Java vertoefd.
De verhalende stijl van Vuyk (Het laatste huis van de wereld) en Friedericy (De raadsman) is buitengewoon onderhoudend, zij het nuchter en zakelijk; die van Dermoût (De tienduizend dingen) is heel anders: invoelend en lyrisch. Alle drie zijn ze beïnvloed door de orale traditie. Al deze aspecten komen, in woord en beeld, aan de orde in in Indië geweest.
Dit is het boek bij de gelijknamige grote tentoonstelling in het Letterkundig Museum te Den Haag (oktober 1990-maart 1991).
Verder lezen

boekenbalie uit Rotterdam

zakelijk

Logo boekenbalie

Als u op één van onze aanbiedingen klikt dan opent de aanbieding in onze webshop waar u het boek kan bestellen en afrekenen. Het is niet mogelijk boeken af te halen.
- Meer dan 500.000 boeken op voorraad in ons magazijn in Rotterdam.
- Op werkdagen voor 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden.
- Stevig verpakt
- Verzendkosten €2,95. Gratis verzenden vanaf 40 euro of 4 boeken
- We verzenden ook naar België. Zendingen naar België kunnen er enkele dagen over doen.
- Alle boeken zijn met zorg gecontroleerd
Verder lezen

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Murk Salverda, Joop van den Berg - In Indië geweest. Schrijversprentenboek 30