Sickesz, Cornelis Jacob e.a. - UITKOMSTEN VAN HET ONDERZOEK NA

Schrijver:
Titel: UITKOMSTEN VAN HET ONDERZOEK NAAR DEN TOESTAND VAN DEN LANDBOUW IN NEDERLAND, Compleet in vier delen
Taal: Nederlands
Uitgever: De Gebroeders van Cleef, 's-Gravenhage
Bijzonderheden: 1890, 1e druk, Halfcloth & marbled boards, Some library market (Stickers and stamps). Some plates and tables are wrongly folded, and some corners are bumped, but overall, the volumes are firmly bound. The pages are neat, making it an attractive set.
Prijs: € 165,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
UITKOMSTEN VAN HET ONDERZOEK NAAR DEN TOESTAND VAN DEN LANDBOUW IN NEDERLAND, ingesteld door de Landbouwcommissie, benoemd bij Koninklijk besluit van 18 September 1886, Nº. 28.

Het vaderland, schreef er op 28-08-1890 over:

LANDBOUW-ENQUÊTE.
Dezer dagen zijn in ’t licht verschenen de uitkomsten van het onderzoek naar den toestand van den landbouw in Nederland, ingesteld door de Landbouwcommissie, benoemd bij K. Besl. van 18 Sept. 1886 No. 28.
Dit resultaat van den onvermoeiden arbeid der Commissie is even omvangrijk als belangrijk.
Vier zware deelen bevatten een schat van gegevens omtrent den landbouw, van zeldzame waarde voor staathuishoudkundigen., statistici, landbouwkundigen en allen, die zich met de sociale vraagstukken bezig houden, maar tevens getuigen zij van de werkkracht der Commissie, die. zich door haar taak niet heeft laten terugschrikken. Om practisch te werk te gaan, heeft de commissie, gelijk bekend is, tijdens het ingesteld onderzoek, reeds dadelijk omtrent onderwerpen, welke haar van bijzonder urgenten aard toeschenen,
zonder de resultaten dezer enquête af te wachten, verschillende adviezen uitgebracht.
Dientengevolge heeft, nog voordat dit enquête-verslag verscheen, haar arbeid reeds vruchten gedragen. Zoo werden maatregelen tegen knoeierijen inden boterhandel vastgesteld. Een som van f 20.000 voor het landbouw-vakonderwijs werd beschikbaar gesteld. Drie nieuwe Rijkslandbouwproefstations, te Groningen, Hoorn en Breda, werden geopend.

Een landbouwleeraar voor de provinciën Gelderland en Overijsel werd benoemd. Voor subsidie aan landbouwproefvelden werd een som van f12.000 beschikbaar gesteld. Tot ondersteuning van de paardenfokkerij werd een crediet verleend van f 40.000.
Doch inmiddels werd de eigenlijke enquête niet uit het oog verloren. Een nauwkeurig onderzoek van de methoden, die in het buitenland bij verschillende landbouw-enquêtes waren gevolgd, leidde tot het besluit om, vooral met het oog op de waarschijnlijk beschikbare middelen, het stelsel te volgen, dat door de studie van type-gemeenten het beoogde doel tracht te bereiken.
Er werden groepen gevormd van gemeenten, die alle een gelijk beeld van landbouwtoestanden vertoonen; uit die groep werd er een uitgekozen en in bijzonderheden bestudeerd. Wel krijgt men zoodoende niet statistisch juiste gegevens over den landbouw in zijn geheelen omvang, maar krijgt men zoodoende een volledig inzicht inde toestanden, die men wenscht te bestudeeren. Om ware typen te krijgen en voor hun taak berekende personen, die in de gekozen gemeenten met de leiding van het onderzoek werden belast,
hebben de leden der commissie ieder, voor de provincie waarmede zij meer in ’t bijzonder bekend zijn, de aan te wijzen gemeente uitgekozen en met groote nauwgezetheid de personen gekozen, wat zeer veel moeilijkheden inhield. In het verslag zijn op een kaart aangegeven de groepen door de commissie vastgesteld en de gemeenten, die als typen zijn aangenomen. Om het onderzoek naar een vasten maatstaf te doen geschieden werd een systematisch ingedeelde lijst van vraagpunten ontworpen, die in het bestuur der commissie werden onderzocht, bestudeerd en geamendeerd. Die quaestionnaire werd in de practijk beproefd, dooreen bewerking van éen gemeente, Laren, en daarna de lijst der vraagpunten in de afdeelingen der commissie onderzocht en in de volle commissie vastgesteld. Wel bleek de noodzakelijkheid om aan de medewerkers een groote mate van vrijheid te laten, maar die speelruimte bewoog zich toch binnen het vaam van de gestelde vraagpunten.
De medewerkers werden voorgelicht door de leden der commissie, ieder voor het gewest, waar zij wonen en de leiding van het geheel werd eerst opgedragen aan het bestuur en verworpen, onder voortdurenden bijstand van den secretaris, den heer P. A. Vernède, aan den voorzitter en onder-voorzitter. Het eerste verslag kwam gereed 12 Maart 1889, het laatste 25 Januari 1890.
In haar begeleidend schrijven wijst de commissie er op, dat deze uitkomst zeer bevredigend mag heeten. De resultaten van het onderzoek overtreffen de verwachtingen, die de commissie zich had gevormd. Men heeft talrijke gegevens kunnen bijeenbrengen, die een juist overzicht veroorlooven in den toestand van den landbouw in Nederland. Aan de toewijding, den ijver en de intelligentie harer medewerkers hoe verschillend van opvatting en uitvoering hun verslagen ook zijn mogen brengt de commissie grooten lof.
Ook de medewerking onder de landbouwers was over het algemeen veel grooter dan velen hadden verwacht.
Wel stuitte men niet zelden op onwil, bekrompenheid en achterdocht, doch behoorlijke voorlichting van mannen, die in hun omgeving gezag hadden, was in verreweg de meeste gevallen voldoende om de meerderheid tot het verschaffen van de verlangde inlichtingen te nopen.
Aan het verslag is, dank zij de werkzaamheid van den secretaris, een index toegevoegd van veel belang, bevattende een kort overzicht van den toestand in elke der 95 typen-gemeenten ten aanzien van de hoofdquaesties, waarover de enquête liep.
Verder lezen

Lilith uit Den Bosch

zakelijk

Logo Lilith

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Sickesz, Cornelis Jacob  e.a. - UITKOMSTEN VAN HET ONDERZOEK NAAR DEN TOESTAND VAN DEN LANDBOUW IN NEDERLAND,  Compleet in vier delen Sickesz, Cornelis Jacob  e.a. - UITKOMSTEN VAN HET ONDERZOEK NAAR DEN TOESTAND VAN DEN LANDBOUW IN NEDERLAND,  Compleet in vier delen Sickesz, Cornelis Jacob  e.a. - UITKOMSTEN VAN HET ONDERZOEK NAAR DEN TOESTAND VAN DEN LANDBOUW IN NEDERLAND,  Compleet in vier delen Sickesz, Cornelis Jacob  e.a. - UITKOMSTEN VAN HET ONDERZOEK NAAR DEN TOESTAND VAN DEN LANDBOUW IN NEDERLAND,  Compleet in vier delen

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Lilith

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Lilith
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Identiteit verkoper:
    Antiquariaat Lilith
    Kamer van Koophandel nummer: 16071126
    NL001306822B22
  • Na uw bestelling ontvangen u en Lilith een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Lilith vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Lilith kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.