VRIELINCK Sven - Grootse plannen. De kadastrale Atlas van Belgi

Schrijver:
Titel: Grootse plannen. De kadastrale Atlas van België van P.C. Popp: genese en datering (1840-1880)
Uitgever: Amsterdam University Press
Bijzonderheden: 202403191359, Amsterdam, Amsterdam University Press, 2018, As new/comme neuf/wie neu/als nieuw.
Prijs: € 34,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Hardcover, 4to, 166 pp., rijkelijk geïllustreerd met foto's en plannen, bibliografische noten, lijst van de gemeenten waarvan POPP een plan maakte, bibliografie, index.
Tekst van de backcover:
Bruggeling P.C. Popp koestert grootse plannen: een atlas van België die alle kadastergegevens tot in de kleinste details openbaar maakt. 38 jaar lang, tussen 1841 en 1879, laat hij alle vastgoedgegevens per dorp en stad optekenen in 41.000 bladzijden en meer dan 2300 kaartbladen. Iedereen die zich eigenaar kan noemen van gronden, bossen, molens, kastelen, huizen, stallen, etc. wordt in deze atlas ‘genoteerd’. Elk goed wordt minutieus in overzichtelijke tabellen beschreven en accuraat op fraaie kaarten ingetekend.

Vandaag de dag is dit monumentale werk een van de waardevolste historische bronnen voor lokale geschiedenis. De atlas leent zich voor een brede waaier van toepassingen, van huizengeschiedenis, historische geografie, industriële archeologie, heemkunde, genealogie tot toponymie. De uitgave levert daarnaast een stevige basis voor de studie van de bezitsverhoudingen en van de ruimtelijke inrichting in een tijdperk waarin de moderne samenleving vorm kreeg. Een ‘must have’ voor alle heemkundigen, stadsarcheologen, bodemkundigen en genealogen.

Grootse plannen biedt een ongemeen boeiende inkijk in de wereld van de drukker-ondernemer Popp: waarom ging hij deze uitdaging aan? Hoe hield hij dit titanenwerk zo lang vol? Waarom bestaan er nauwelijks of geen vergelijkbare publicaties in België — en ook niet daarbuiten? Welke mogelijkheden bieden het kadaster en Popps atlas voor onderzoekers? Alle atlasdelen worden in deze publicatie afzonderlijk beschreven en — vaak voor het eerst — gedateerd.

Sven Vrielinck (°1964) is als historicus verbonden aan de Vakgroep Geschiedenis van de UGent. Zijn onderzoek spitst zich toe op de ontwikkeling van statistische en ruimtelijke data infrastructuren voor de studie van de hedendaagse en vroegmoderne periode. In 2000 publiceerde hij het driedelige basiswerk 'De territoriale indeling van Belgie (1795-1963)' (UPL). Van 2001 tot 2009 was hij programma-manager bij Federaal Wetenschapsbeleid waar hij verantwoordelijk was voor onderzoeksprogramma's in het brede domein van de sociale wetenschappen. Hij cooördineerde de publicatiereeksen Wetenschap en samenleving, Samenleving en toekomst, en Sociale cohesie. Sven Vrielinck is coördinator van het project POPPKAD dat de wetenschappelijke exploitatie van Popps atlas tot voorwerp heeft. In het kader van dit project wordt onder meer een digitaal grondkadaster ontwikkeld van de steden Brugge (1862) en Brussel (1865).
MERS Antique Books Antwerp leverde een bijdrage aan deze studie door de levering van 42 kadastrale leggers, uitgeven door Popp.

Noot Lucas Tessens: In 2007 gaven Wouter Ronsijn en Erwin Smets de aftrap met hun studie 'De kadasterkaarten van Popp: een sleutel tot uw lokale geschiedenis. Historische geografie van Aarschot, Asse, Halle en Tienen aan de hand van de kadasterkaarten van Popp', een gezamenlijke uitgave van Liberaal Archief, de Provincie Vlaams-Brabant en Uitgeverij Peeters (Leuven).
Verder lezen

MERS Antique Books

zakelijk

MERS Antique Books uit Antwerpen, België

Logo MERS Antique Books

*** PLEASE ALSO CHECK YOUR SPAM FOLDER ***
MERS Antique Books Antwerp | One of the finest online book shops in Antwerp *** Congo, Architecture, Belgian History, History of France, French Revolution, Cadastre, Monastery, Media, Italian Literature, Science, etc. etc.

https://www.mers.be

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

VRIELINCK Sven - Grootse plannen. De kadastrale Atlas van België van P.C. Popp: genese en datering (1840-1880)

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij MERS Antique Books

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met MERS Antique Books
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Identiteit verkoper:
    MERS Antique Books Antwerp
    Kamer van Koophandel nummer: 00330854
    BE0464141832
    https://www.mers.be
  • Na uw bestelling ontvangen u en MERS Antique Books een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van MERS Antique Books vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • MERS Antique Books kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.