Deze titel kan niet worden besteld.
Deze titel kan nu niet besteld worden. Probeer het later opnieuw

Witsen, E. van - Krijgsgevangenen in de Pacific-Oorlog.

Schrijver:
Titel: Krijgsgevangenen in de Pacific-Oorlog.
Taal: Nederlands
Uitgever: T. Wever. Franeker.
Bijzonderheden: 1971, 1e druk, 280 pagina's, linnen gebonden, formaat: 23,1 x 15,5 cm. Conditie: Gelezen, maar nog een fraai exemplaar. Zie foto's.
Prijs: € 8,00
Verzendkosten: € 7,70 (binnen Nederland)
Meer info:
Samenvatting:
Na zeven jaar van onafgebroken speurwerk, in opdracht van en in nauwe samenwerking met de .Indische Collectie" van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie uitgevoerd, voltooide de heer E. van Witsen, voormalig geschiedenisleraar aan de Kweekschool te Bandoeng, in 1968 zijn manuscript KRIJGSGEVANGENEN IN JAPANSE HANDEN, een omvangrijke documentatie, ingedeeld naar perioden, plaatsen en gebeurtenissen, waarin opgenomen conventies, wetten, orders, dagboeken en verstagen. Een encyclopedisch geheel, dat bij het gereedkomen van twee bekende hoogleraren, specialisten op het terrein der oorlogsgeschiedenis, ter inzage werd gezonden. Het oordeel van Prof. Dr. L. de Jong luidde: lk ben bepaald onder de indruk gekomen van de enorme hoeveelheid materiaal die u er in verwerkt hebt: alleen al daardoor vormt het een bron van grote historische betekenis."

Prof. Dr. 1. J. Brugmans schreef: ,,Afgezien van mijn persoonlijke betrokkenheid bij het onderwerp, wil ik als historicus de mening uitspreken, dat uw studie van grote betekenis is en publicatie verdient. U hebt met grote objectiviteit de feiten bijeengebracht." De Sectie Krijgsgeschiedenis van de Generale Staf der Koninklijke Landmacht, die het oordeel van de genoemde hoogleraren volledig kon onderschrijven, verklaarde zich bereid het boek uit te geven. De volledige documentatie is echter te uitgebreid (ca. 1500 pagina's) om als huiskamerlectuur te kunnen dienen. Daarom besloot de auteur voor hen die zelf geïnterneerd zijn geweest, voor de nabestaanden van omgekomen of inmiddels overleden krijgsgevangenen en in het algemeen voor allen die belangstellen in het gebeurde, deze beknopte versie samen te stellen onder de titel KRIJGSGEVANGENEN IN DE PACIFICOORLOG. In dit sterk bekorte manuscript is de indeling gehandhaafd, maar zijn de meeste bronvermeldingen weggelaten. Veel aandacht is besteed aan het optreden der Japanners, voeding, ziekten, transporten en de gevolgen daarvan, dwangarbeid (Bunna-Siam-spoorweg, Pakanbaroe-spoorweg, aanleg van vliegvelden, fabrieks- en mijnarbeid, enz.), ontvluchtingen, straffen, hulppogingen van buitenaf (Rode Kruis), corruptie, collaboratie, enz. Daarnaast komt een groot aantal krijgsgevangenen zelf aan het woord in citaten uit dagboeken, brieven en verslagen. Deze laatste voor zover zij niet later dan een jaar na de krijgsgevangenschap op schrift zijn gesteld, zulks om mogelijke vertekening te voorkomen. Het boek is dus geheel gebaseerd op authentiek bronnenmateriaal en completeert daarmee op even betrouwbare als indrukwekkende wijze de geschiedschrijving van de Tweede Wereldoorlog, in het bijzonder het totaalbeeld van de gebeurtenissen in de Pacific.
Verder lezen

Toetje uit Apeldoorn

particulier

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Witsen, E. van - Krijgsgevangenen in de Pacific-Oorlog. Witsen, E. van - Krijgsgevangenen in de Pacific-Oorlog. Witsen, E. van - Krijgsgevangenen in de Pacific-Oorlog. Witsen, E. van - Krijgsgevangenen in de Pacific-Oorlog. Witsen, E. van - Krijgsgevangenen in de Pacific-Oorlog. Witsen, E. van - Krijgsgevangenen in de Pacific-Oorlog. Witsen, E. van - Krijgsgevangenen in de Pacific-Oorlog. Witsen, E. van - Krijgsgevangenen in de Pacific-Oorlog.