Leliman, J. H. W. - Het stadswoonhuis in Nedeland geduurende de

Schrijver:
Titel: Het stadswoonhuis in Nedeland geduurende de laatste 25 jaren
Taal: Nederlands
Uitgever: Martinus Nijhoff
Bijzonderheden: 1920, 1e uitgave, gebonden met linnen rug en een diepdruk in goud, met 480 foto's en plattegronden van stadswoonhuizen, 171 pp, 1110 gr.
Prijs: € 29,50 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Het boek heeft leeftijds- en gebruikerssporen zoals te zien op bijgaande foto's.

Deel uit de inleidende tekst van veertien pagina's:
In het verloop der vorige eeuw werd in de behoefte aan stads- woonhuizen bijna uitsluitend voorzien door den speculatie- bouw. Daarmede ging gepaard dat een steeds grooter deel der bevolking in huurhuizen woonde. Deze beide verschijnselen zijn wel te beschouwen als de voornaamste oorzaken van het beeld van artistiek verval dat het stadswoonhuis in het genoemde tijdvak vertoonde.
De bouwkunst immers kan alleen bloeien als zij uit en met liefde wordt beoefend. Vergeleken bij het landhuis heeft in dit opzicht het stadswoonhuis in veel on- gunstiger omstandigheden verkeerd. In de eerste plaats doordien in verhouding het landhuis veel meer in direkte opdracht moest worden gebouwd. Als huizen ontworpen worden niet voor het eigen gebruik van den lastgever, doch als 't ware voor eene neutrale macht, gelijk bij het stadswoonhuis het geval placht te zijn, en zij bestemd zijn voor willekeurige bewoners, dan gaat zulks bijna on- vermijdelijk ten koste van persoonlijkheid en karakter. Daarbij immers ontbreekt de aanleiding, die in een gegeven geval als van zelf uit den een of anderen bijzonderen wenschen een typische oplossing ontwikkelt. Het persoonlijke element dat op een huis zijn eigen stempel drukt, ontbreekt als het niet ontstaat voor "iemand", doch als een normaal produkt.
Dit moet in de eerste plaats beantwoorden aan commercieele eischen. Het mag liefst geen eigenaardigheden vertoonen, welke in gelijke mate den een konden aantrekken als wellicht, ja waarschijnlijk zelfs, den ander zouden afschrikken. Voor ontwikkeling van eigenaard blijft geen plaats in dit stelsel. Dit gemis nu deed zich in hooge mate gevoelen bij het stadswoonhuis uit het laatste kwartaal der 19e eeuw. Het draagt in ieder opzicht de sporen van die hartelooze behandeling. Zijn bouw was een bedrijf, een industrie, geworden, die uitging naar andere resultaten dan schoonheid. De kunst was er vrijwel geheel bij uitgeschakeld. Doch ook als zulks anders geweest ware, worden zijn ontwerper toch reeds de handen gebonden door verschillende faktoren, die zijn scheppingskracht in hare vrije ontplooiing belemmeren. Aan alle zijden is zijn vrijheid besnoeid. In de afmetingen van het beschikbare terrein is slechts bij uitzondering eenige speling mogelijk gebleven door de verkavelingsplannen, die gebaseerd zijn op normale eischen en beurzen. Meestal echter is de ontwerper absoluut gebonden. Op de ingebouwde stadsterreinen is zijn vrijheid trouwens geheel geknot...
Verder lezen

Leeszaal Vreewijk

zakelijk

Leeszaal Vreewijk uit Rotterdam

Logo Leeszaal Vreewijk

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Leliman, J. H. W. - Het stadswoonhuis in Nedeland geduurende de laatste 25 jaren Leliman, J. H. W. - Het stadswoonhuis in Nedeland geduurende de laatste 25 jaren Leliman, J. H. W. - Het stadswoonhuis in Nedeland geduurende de laatste 25 jaren Leliman, J. H. W. - Het stadswoonhuis in Nedeland geduurende de laatste 25 jaren Leliman, J. H. W. - Het stadswoonhuis in Nedeland geduurende de laatste 25 jaren Leliman, J. H. W. - Het stadswoonhuis in Nedeland geduurende de laatste 25 jaren Leliman, J. H. W. - Het stadswoonhuis in Nedeland geduurende de laatste 25 jaren

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Leeszaal Vreewijk

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Leeszaal Vreewijk
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Identiteit verkoper:
    Stichting Leeszaal Vreewijk
    Kamer van Koophandel nummer: 65029704

    www.leeszaalvreewijk.nl
  • Na uw bestelling ontvangen u en Leeszaal Vreewijk een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Leeszaal Vreewijk vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Leeszaal Vreewijk kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.