Erasmus, Desiderius - Vrouwengesprekken Een keuze uit de Coll

Schrijver:
Titel: Vrouwengesprekken Een keuze uit de Colloquia
ISBN: 9789025311667
Taal: Nederlands
Uitgever: Athenaeum - Polak & Van Gennep
Bijzonderheden: 2005 / gebonden / klein formaat / 172 pag. / 211 gram / gelezen en in goede staat
Prijs: € 10,00
Verzendkosten: € 3,85 (binnen Nederland)
Meer info:
Uit de reeks: Salamander Klassiek

'Ik mag sterven als ik niet liever slaap met een zeug dan met zo'n vent!', laat Erasmus een van zijn vrouwelijke personages verzuchten over haar echtgenoot, die de bruidsschat opmaakt aan drank, dames en dobbelstenen. De beroemde humanist wijdt een opvallend groot aantal van zijn Colloquia aan vragen omtrent de positie van de vrouw. In deze uitgave zijn de meest treffende gesprekken over dit thema verzameld. Desiderius Erasmus schreef zijn Colloquia om leerlingen op een speelse manier Latijn te leren spreken. Geleidelijk werden deze dialogen ingewikkelder en groeiden ze uit tot echte gesprekken: levendig, vol humor en ironie, en met een kritische blik op de maatschappij. De bundel kende een immens succes: al voordat de eerste, officiële uitgave in 1522 verscheen, waren er al minstens dertig edities van de Colloquia in omloop, overal in christelijk Europa. In verschillende van deze vrouwengesprekken onderstreept Erasmus dat het bij huwelijk en kloosterleven om een ernstige zaak gaat, een verbintenis waarop men niet kan terugkomen, en dat men beter 'bezint eer men begint'. Erasmus was zijn tijd ver vooruit: hij meende dat vrouwen net zo goed geschikt waren voor een opvoeding in de artes als mannen. Toch blijft hij de geestelijke ontwikkeling van vrouwen in de eerste plaats propageren vanuit hun traditionele rol als moeder en huisvrouw. 'Bij Erasmus heb je het gevoel dat de woorden nog jong en sterk zijn.' - H. Brandt Corstius in NRC Handelsblad
Recensie(s)
De 'Colloquia' van de humanist Erasmus lijken vaak voor deze tijd geschreven te zijn, zo modern als ze aandoen. Dit geldt zeker voor de keuze die Jeanine De Landtsheer maakte. Ze verzamelde de gesprekken die betrekking hebben op vrouwen, al dan niet met betrekking tot hun relaties tot mannen. Erasmus pleit er bijna altijd voor dat vrouwen hun problemen oplossen door op verstandige wijze erover te praten. In dit opzicht lijken de gesprekken wel op de raadgevingen die je vindt in hedendaagse populaire bladen. Ook daarin wordt vaak gewezen op het aangaan van gesprekken met partners. Toch is er enig verschil: Erasmus wijst erop dat er alles aan gedaan moet worden om echtscheiding te voorkomen, want in die tijd waren de gevolgen daarvan voor de vrouw niet te overzien. Hij dringt er dan ook op aan dat de vrouw het de man toch zoveel mogelijk naar de zin moet maken om hem tot andere gedachten te brengen. Ondanks dat zullen vrouwen van deze tijd zich voor een groot deel kunnen vinden in zijn raadgevingen. De vertaling is zodanig dat alles op een prettige manier wegleest. Op het einde worden per hoofdstukje wat verklarende noten gegeven: bepaalde situaties uit de zestiende eeuw vragen nu eenmaal om verduidelijking. Gebonden uitgave op pocketformaat; kleine druk.
Verder lezen

Koos Tak uit Zevenaar

zakelijk

Logo Koos Tak

Veel literatuur, filosofie, kunst en wetenschap voor den mensch.
VERBA VOLANT, SCRIPTA MANENT (woorden vervliegen, het geschreven woord blijft)
Posttarieven 2024:
NEDERLAND:
Brievenbuspost (38x26,5x3,2 cm) afhankelijk van gewicht:
- 100 gram tot 2 kilo € 3,85
Pakketpost via postnl: € 7,70 (tot 10 kilo)
Verzending via DHL ook mogelijk.
Buitenland:
BELGIË: € 8,15 via DPD

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Erasmus, Desiderius - Vrouwengesprekken   Een keuze uit de Colloquia Erasmus, Desiderius - Vrouwengesprekken   Een keuze uit de Colloquia Erasmus, Desiderius - Vrouwengesprekken   Een keuze uit de Colloquia

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Koos Tak

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Koos Tak
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Identiteit verkoper:
    Boekensalon Koos Tak
    Kamer van Koophandel nummer: 67601944
    NL001530193B08
  • Na uw bestelling ontvangen u en Koos Tak een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Koos Tak vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Koos Tak kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.