Trimbos, C.J.B.J. - Typoscript (4 doorslagen) van artikel ‘De P

Schrijver:
Titel: Typoscript (4 doorslagen) van artikel ‘De Pauselijke Rede over moderne Psychotherapie' (Vier vellen 21,5 x 27) TOEGEVOEGD: "Sociale evolutie en psychiatrie" van C.J.B.J. (Kees) Trimbos
Taal: Nederlands
Uitgever:
Bijzonderheden: 3 mei,1953, 1e druk, 4 blz., iets verkleurde doorslagen,
Prijs: € 85,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
De paus waarschuwde in zijn rede tegen het reduceren van de complexiteit van de menselijke psyche tot losstaande psychische functies zonder de alomvattende menselijke natuur te overwegen. Het afwijzen van de centrale rol van de ziel wordt gezien als een ontkenning van een fundamentele psychologische en spirituele realiteit. Dit perspectief werd ook verbonden met praktische toepassingen in psychotherapie en klinische psychologie, waarbij de paus benadrukte dat zowel de traditionele psychologie en ethiek als de moderne psychotherapeutische en klinische benaderingen rekening moeten houden met de concrete, existentiële mens in al zijn complexiteit, in plaats van te focussen op een abstract, ontologisch beeld van de mens.

Erudiete kwartiermaker
Kees Trimbos had bijna veertig jaar lang een groot aandeel in het bevorderen van de geestelijke gezondheid van Nederlanders. Zijn uitvalsbasis was het katholieke deel van de bevolking, maar zijn invloed reikte verder. Zelf raakte hij geleidelijk los van het katholieke geloof; hij noemde zich in 1977 agnost. Voor het bespreekbaar maken van taboe-onderwerpen en binnen de samenleving kwartier maken voor mensen met (al of niet psychiatrische) stoornissen blijft zijn werk een bron van inspiratie. Kees Trimbos is overleden op 26 april 1988.
In 1952. twee jaar later, werd hij parttime psychiater-directeur van de nieuwe Katholieke Stichting voor Geestelijke Volksgezondheid in Amsterdam. Trimbos bouwde de stichting uit tot een geïntegreerde instelling voor ambulante geestelijke gezondheidszorg. Deze biografie verscheen eerder in SoziO, nr. 103, december 2011. =========

Geseculariseerde zielzorg
Trimbos’ landelijke bekendheid stamt uit deze periode: de jaren vijftig en vroege jaren zestig. Hij leerde katholieken praten over met schuld en schaamte beladen onderwerpen: huwelijksproblemen, seksualiteit, scheiding, geboortenregeling, homoseksualiteit. Al werkend ontwikkelde Trimbos grote bezwaren tegen het intolerante katholicisme, de absoluutheid, het opgeheven vingertje. In zijn privé-praktijk als psychiater, in het MOB, in voorlichtingsavonden en huwelijkscursussen werd hij geconfronteerd met de opvattingen van de kerk die hij steeds meer onhoudbaar vond. Vooral de voortplanting als eerste doel van het huwelijk. Zijn praktijk was ‘nogal een katholieke praktijk, met erg veel paters en nonnen, seminaristen en fraters, die allemaal met problemen zaten, dat begon in die jaren al. Het was vooral seksellende. Ik heb hele volksstammen gezien die door die regels van wat mag en niet mag erg in de knoop zaten en scheefgegroeid waren’. Hoewel hij veel ellende zag (‘om van te rillen’) was hij was niet geneigd er eens flink tegen aan te schoppen. Hij voelde zich tot ver in de jaren zestig toch nog als ‘behorend bij de club’ (de rooms-katholieke kerk).

Gedicht Voor Dokter Trimbos
"Goedkope wijn, masturbatie, bioscoop," schrijft Celine.
De wijn is op, en bioscopen zijn hier niet.
Het bestaan wordt wel eenzijdig.
Gerard Reve (uit: Nader tot U)

TOEGEVOEGD:De inaugurale rede "Sociale evolutie en psychiatrie" van C.J.B.J. (Kees) Trimbos, uitgesproken in 1969 bij zijn aanvaarding als gewoon hoogleraar in de Preventieve en Sociale Psychiatrie aan de Medische Faculteit te Rotterdam, benadrukt de rol van de psychiatrie in relatie tot sociale veranderingen. Trimbos besprak hoe sociale factoren de geestelijke gezondheid beïnvloeden en hoe de psychiatrie moet reageren op de dynamische aard van de samenleving. Zijn werk is relevant voor het begrijpen van de interactie tussen maatschappelijke ontwikkelingen en psychiatrische praktijken, waarbij hij stelde dat de psychiatrische zorg niet alleen reactief, maar ook proactief moet zijn in het bevorderen van de geestelijke gezondheid binnen veranderende sociale contexten.
Verder lezen

Lilith uit Den Bosch

zakelijk

Logo Lilith

Beste Boekenliefhebber
Fijn dat u een kijkje neemt in ons boekwinkeltje Lilith in Den Bosch.
Wij reageren altijd zo snel mogelijk op bestellingen. Heeft u binnen drie dagen geen reactie van ons ontvangen dan is onze nota mogelijk in uw spam-box (ongewenste email) geland.
We streven naar zo goed mogelijke beschrijvingen van de boeken. Kleine onvolkomenheden als potloodmarkeringen of namen en stempels van vorige eigenaren worden niet altijd vermeld. Wilt u zekerheid over de kwaliteit van een boek, dan kunt u ons daarover mailen. Op verzoek sturen we extra foto's.
Voor boeken die als brievenbuspakket binnen Nederland kunnen worden verstuurd bedragen de verzendkosten 3,85 euro (PostNL) Verzenden van boeken binnen Nederland per pakketpost kost 7,70 euro. Wilt u kiezen voor een andere besteldienst, laat het ons weten. Ophalen van boeken is mogelijk na afspraak.
Verder lezen

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Trimbos, C.J.B.J. - Typoscript (4 doorslagen) van artikel ‘De Pauselijke Rede over moderne Psychotherapie'  (Vier vellen 21,5 	x 27) TOEGEVOEGD: "Sociale evolutie en psychiatrie" van C.J.B.J. (Kees) Trimbos Trimbos, C.J.B.J. - Typoscript (4 doorslagen) van artikel ‘De Pauselijke Rede over moderne Psychotherapie'  (Vier vellen 21,5 	x 27) TOEGEVOEGD: "Sociale evolutie en psychiatrie" van C.J.B.J. (Kees) Trimbos

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Lilith

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Lilith
    Dit boekwinkeltje is een zakelijke verkoper. Hierdoor heeft u o.a. herroepingsrecht waarmee u het boek binnen 14 dagen na ontvangst retour kunt sturen. Verder lezen.
  • Identiteit verkoper:
    Antiquariaat Lilith
    Kamer van Koophandel nummer: 16071126
    NL001306822B22
  • Na uw bestelling ontvangen u en Lilith een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Lilith vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Lilith kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.