Hillenga, Martin - 40-45 Groningen. Bevrijding provincie Gronin

Schrijver:
Titel: 40-45 Groningen. Bevrijding provincie Groningen
ISBN: 9789462580817
Taal: Nederlands
Uitgever: Uitgeverij WBOOKS
Bijzonderheden: 2015, hardcover, 128 pag, 24½x32cm, rijk geïll, in zw/w en kleur, NIEUW boek
Beschikbaar: 5 exemplaren
Prijs: € 24,50 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
Op 2 mei 1945 werd Farmsum bevrijd, als laatste plaats in Groningen. De oorlog had vijf jaar geduurd. Meteen al op de dag van de Duitse inval in 1940 was een groot deel van de provincie bezet. Groningers moesten maar het beste ervan maken.

Het verzet was aanvankelijk kleinschalig en ongeorganiseerd. Een uitzondering waren de communisten, die al voor de oorlog stelling namen tegen het fascisme. Het jaar 1943 was een omslagpunt. Tijdens de April-Meistakingen werd in Groningen massaal gestaakt. Verzet en Duitse represailles volgden elkaar nadien op in een neerwaartse spiraal. De Sicherheitsdienst oefende tot het bittere einde vanuit het Scholtenhuis een ware terreur uit.

Materiële oorlogsschade was er tot het voorjaar van 1945 amper. Maar tijdens de bevrijding werd de Groninger binnenstad vernield, evenals veel dorpen in de omgeving van Delfzijl. Het zwaarst getroffen was de joodse gemeenschap. Slechts een enkeling keerde terug uit de kampen in het oosten of wist door onderduik te overleven.

Bettie Jongejan (Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen), Michael Hermse en Harry Romijn (RHC Groninger Archieven) stelden de fotoselectie samen. Martin Hillenga schreef de teksten.

De boekenreeks '40-45' verhaalt zeer toegankelijk over de lokale en regionale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. De reeks is gebaseerd op het concept van 'Het grote 40-45 boek' van René Kok en Erik Somers, beiden als historici verbonden aan het NIOD, instituut voor oorlog-, holocaust- en genocide-studies. De diverse delen beogen in kort bestek een beeld te geven van de oorlogsjaren in een bepaalde regio of stad aan de hand van foto's uit de mobilisatietijd, van de bezettingsjaren en de bevrijding. De voor het merendeel zwart-wit foto's zijn voorzien van korte en bondige teksten. In het deel 'Groningen' belicht men de Duitse inval in mei 1940 in dit deel van Nederland, het dagelijks leven in de stad Groningen en de provincie tijdens de bezettingsjaren, de verschrikkingen van het Scholtenhuis, het onderkomen van de SD aan de Grote Markt in Groningen, de Jodenvervolging in deze regio, het verzet en de collaboratie van de plaatselijke bevolking, de bevrijding door de Canadese en Poolse strijdkrachten en een Belgisch SAS-regiment en ten slotte de Duitse aftocht.
Verder lezen

Verkenner uit Groningen

Logo Verkenner

*** de boeken worden voor rekening en risico van koper verzonden ***

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Hillenga, Martin - 40-45 Groningen. Bevrijding provincie Groningen Hillenga, Martin - 40-45 Groningen. Bevrijding provincie Groningen Hillenga, Martin - 40-45 Groningen. Bevrijding provincie Groningen Hillenga, Martin - 40-45 Groningen. Bevrijding provincie Groningen

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij Verkenner

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met Verkenner
  • Na uw bestelling ontvangen u en Verkenner een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van Verkenner vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • Verkenner kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.