Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel Verkenner.


 

Hillenga, Martin - 40-45 Groningen. Bevrijding provincie Groningen

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: Hillenga, Martin - 40-45 Groningen. Bevrijding provincie Groningen
Schrijver: Hillenga, Martin
Titel: 40-45 Groningen. Bevrijding provincie Groningen
ISBN: 9789462580817
Uitgever: Uitgeverij WBOOKS
Bijzonderheid: 2015, hardcover, 128 pag, 24½x32cm, rijk geïll, in zw/w en kleur, NIEUW boek
Prijs: € 24,50
Meer info Op 2 mei 1945 werd Farmsum bevrijd, als laatste plaats in Groningen. De oorlog had vijf jaar geduurd. Meteen al op de dag van de Duitse inval in 1940 was een groot deel van de provincie bezet. Groningers moesten maar het beste ervan maken.

Het verzet was aanvankelijk kleinschalig en ongeorganiseerd. Een uitzondering waren de communisten, die al voor de oorlog stelling namen tegen het fascisme. Het jaar 1943 was een omslagpunt. Tijdens de April-Meistakingen werd in Groningen massaal gestaakt. Verzet en Duitse represailles volgden elkaar nadien op in een neerwaartse spiraal. De Sicherheitsdienst oefende tot het bittere einde vanuit het Scholtenhuis een ware terreur uit.

Materiële oorlogsschade was er tot het voorjaar van 1945 amper. Maar tijdens de bevrijding werd de Groninger binnenstad vernield, evenals veel dorpen in de omgeving van Delfzijl. Het zwaarst getroffen was de joodse gemeenschap. Slechts een enkeling keerde terug uit de kampen in het oosten of wist door onderduik te overleven.

Bettie Jongejan (Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen), Michael Hermse en Harry Romijn (RHC Groninger Archieven) stelden de fotoselectie samen. Martin Hillenga schreef de teksten.

De boekenreeks '40-45' verhaalt zeer toegankelijk over de lokale en regionale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. De reeks is gebaseerd op het concept van 'Het grote 40-45 boek' van René Kok en Erik Somers, beiden als historici verbonden aan het NIOD, instituut voor oorlog-, holocaust- en genocide-studies. De diverse delen beogen in kort bestek een beeld te geven van de oorlogsjaren in een bepaalde regio of stad aan de hand van foto's uit de mobilisatietijd, van de bezettingsjaren en de bevrijding. De voor het merendeel zwart-wit foto's zijn voorzien van korte en bondige teksten. In het deel 'Groningen' belicht men de Duitse inval in mei 1940 in dit deel van Nederland, het dagelijks leven in de stad Groningen en de provincie tijdens de bezettingsjaren, de verschrikkingen van het Scholtenhuis, het onderkomen van de SD aan de Grote Markt in Groningen, de Jodenvervolging in deze regio, het verzet en de collaboratie van de plaatselijke bevolking, de bevrijding door de Canadese en Poolse strijdkrachten en een Belgisch SAS-regiment en ten slotte de Duitse aftocht.
Boek bekijken

Verkenner uit Hoogezand

zakelijk

Logo Verkenner

*** de boekenwebshop van Bevrijdingsmuseum Noord Nederland *** de boeken worden voor rekening en risico van koper verzonden *** kijk ook eens op onze website ***

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.