Tellegen, Egbert, Mous, Huub, Muntjewerf, Daan - Tegen de tijdg

Schrijver:
Titel: Tegen de tijdgeest / terugzien op een psychose
ISBN: 9789075483505
Taal: Nederlands
Uitgever: Uitgeverij Candide
Bijzonderheden: 2011, Paperback / softback, als nieuw
Prijs: € 7,50
Verzendkosten: € 4,50 (binnen Nederland)
Meer info:
Samenvatting
Is sprake van een psychose, dan staan patiënt én behandelaar voor een keuze: onderdrukken of verkennen. De gangbare opvatting in de psychiatrie is dat zo'n excessieve vorm van psychische turbulentie met alle middelen dient te worden bestreden, met name met medicatie. Voor de inhoud en de context van de psychotische ervaring is in de behandeling doorgaans betrekkelijk weinig aandacht.

De drie auteurs ontkennen niet dat een psychose een afschrikwekkende ervaring kan zijn en mogelijk een lichamelijke oorzaak heeft. Zij gaan in hun bijdragen echter nadrukkelijk in op de inhoud en de maatschappelijke context van de psychose die zij op jonge leeftijd doormaakten.

Hun verhalen laten geen ruimte voor een ééndimensionale kijk op de complexe werkelijkheid van de psychotische ervaring.
Recensie(s)
In de psychiatrie is er de afgelopen eeuwen een voortdurende golfbeweging in hoeverre psychosen verklaard kunnen worden als hersenziekte of door psychologische oorzaken. Dit boek met als ondertitel 'Terugzien op een psychose' bevat drie autobiografische opnameverslagen van (destijds) studenten met een psychose (uit 1960, 1966 en 2003). De eerste auteur raakte in 1971 bekend door zijn 'Waar was de dood nog meer...' Alle drie schreven zij na hun psychose regelmatig; zij zien nu terug op het gebrek aan belangstelling van de behandelend psychiaters voor hun persoonlijke verhalen en zijnsbelevingen die tijdens de psychotische perioden voor hen van levensbelang waren. De psycholoog Brand geeft in een nawoord zijn visie vanuit de behandelaar. Conclusie: luisteren naar en leren van de patient ontbreken te veel. Psychiaters moeten proberen de geestelijke processen waarin de patienten zijn verwikkeld te begrijpen en niet alleen proberen de psychose te onderdrukken. Als tegenhanger van bijvoorbeeld Swaab een inzichtgevend boek over psychologische factoren tijdens een psychose. Goed leesbare opnameverslagen met theoretische overwegingen die elders niet gemakkelijk te vinden zijn. Het boek steekt ruim uit boven de gemiddelde autobiografische ziektegeschiedenis.

M.A.M. Bomhof, neuroloog-psychiater
Verder lezen

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

Tellegen, Egbert, Mous, Huub, Muntjewerf, Daan - Tegen de tijdgeest / terugzien op een psychose Tellegen, Egbert, Mous, Huub, Muntjewerf, Daan - Tegen de tijdgeest / terugzien op een psychose

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij ikhebaleenboek

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met ikhebaleenboek
  • Na uw bestelling ontvangen u en ikhebaleenboek een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van ikhebaleenboek vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • ikhebaleenboek kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.