Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel ikhebaleenboek.


 

Tellegen, Egbert, Mous, Huub, Muntjewerf, Daan - Tegen de tijdgeest / terugzien op een psychose

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: Tellegen, Egbert, Mous, Huub, Muntjewerf, Daan - Tegen de tijdgeest / terugzien op een psychose
Schrijver: Tellegen, Egbert, Mous, Huub, Muntjewerf, Daan
Titel: Tegen de tijdgeest / terugzien op een psychose
ISBN: 9789075483505
Uitgever: Uitgeverij Candide
Bijzonderheid: 2011, Paperback / softback, als nieuw
Prijs: € 7,50
€ 4,50
Meer info Samenvatting
Is sprake van een psychose, dan staan patiënt én behandelaar voor een keuze: onderdrukken of verkennen. De gangbare opvatting in de psychiatrie is dat zo'n excessieve vorm van psychische turbulentie met alle middelen dient te worden bestreden, met name met medicatie. Voor de inhoud en de context van de psychotische ervaring is in de behandeling doorgaans betrekkelijk weinig aandacht.

De drie auteurs ontkennen niet dat een psychose een afschrikwekkende ervaring kan zijn en mogelijk een lichamelijke oorzaak heeft. Zij gaan in hun bijdragen echter nadrukkelijk in op de inhoud en de maatschappelijke context van de psychose die zij op jonge leeftijd doormaakten.

Hun verhalen laten geen ruimte voor een ééndimensionale kijk op de complexe werkelijkheid van de psychotische ervaring.
Recensie(s)
In de psychiatrie is er de afgelopen eeuwen een voortdurende golfbeweging in hoeverre psychosen verklaard kunnen worden als hersenziekte of door psychologische oorzaken. Dit boek met als ondertitel 'Terugzien op een psychose' bevat drie autobiografische opnameverslagen van (destijds) studenten met een psychose (uit 1960, 1966 en 2003). De eerste auteur raakte in 1971 bekend door zijn 'Waar was de dood nog meer...' Alle drie schreven zij na hun psychose regelmatig; zij zien nu terug op het gebrek aan belangstelling van de behandelend psychiaters voor hun persoonlijke verhalen en zijnsbelevingen die tijdens de psychotische perioden voor hen van levensbelang waren. De psycholoog Brand geeft in een nawoord zijn visie vanuit de behandelaar. Conclusie: luisteren naar en leren van de patient ontbreken te veel. Psychiaters moeten proberen de geestelijke processen waarin de patienten zijn verwikkeld te begrijpen en niet alleen proberen de psychose te onderdrukken. Als tegenhanger van bijvoorbeeld Swaab een inzichtgevend boek over psychologische factoren tijdens een psychose. Goed leesbare opnameverslagen met theoretische overwegingen die elders niet gemakkelijk te vinden zijn. Het boek steekt ruim uit boven de gemiddelde autobiografische ziektegeschiedenis.

M.A.M. Bomhof, neuroloog-psychiater
Boek bekijken

ikhebaleenboek uit Uitgeest

particulier

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.