HYPPOLIET JANSSENS - Mijn volksbibliotheek, 20 ( hippoliet ) -

Schrijver:
Titel: Moeder en bedelares
Taal: Nederlands
Uitgever: ca1923 Ledeberg-bij-Gent : Janssens / mijn volksbibliotheek, 20 - Hoveniersstraat 22
Bijzonderheden: Hardcover in goede bewaarde staat, lichte slijtage 167 blz. met één front plaat , bibliotheek boek met een paar stempels , geen jaar geen auteur opgave
Prijs: € 85,00 (Excl. verzendkosten)
Meer info:
http://geertvandamme.blogspot.com/2015/04/drukkeruitgever-hippoliet-janssens-een.html


Drukker/uitgever Hippoliet Janssens, een nobele onbekende

Niettegenstaande drukker/uitgever Hippoliet Janssens tijdens het Interbellum een gezaghebbende figuur was, zo was hij onder meer voorzitter van de Federatie van Dagbladkiosken en Boekhandelaren van Gent en drijvende kracht achter de Beroepsvereniging van Boeken-, Tijdschriften- en Dagbladverkopers van Oost-Vlaanderen, is er over hem enorm weinig geweten, zelfs een geboorte- en sterftedatum kennen we niet en van wat hij gedrukt en uitgegeven heeft, rest ons weinig (en wat ons rest is hopeloos versnipperd geraakt). Hierbij een poging om de weinige sporen aan elkaar te knopen.
Het prille begin
Voor wat betreft de periode voor de Eerste Wereldoorlog heb ik slechts twee sporen van hem teruggevonden. Het eerste spoor (Deseyn, Stadsarcheologie 1984 nr. 1: 57-58) is dat hij in 1901 twee krantenkiosken uitbaatte, gelegen op het François Laurentplein (waartoe toen ook het huidige Lieven Bauwensplein behoorde). In dat jaar vraagt hij namelijk toestemming aan het stadsbestuur om ze te mogen verplaatsen.

De oudste vermelding van krantenkiosken in Gent is de toestemming van de Stad Gent tot het oprichten hiervan op de openbare weg in 1873 aan de firma Du Bosch & C°. Of ze er gekomen zijn is onduidelijk; de oudst gekende is wellicht die van de Korenmarkt (die stond tegenover het Hazewindstraatje) en waarvan sommige bronnen 1882 als bouwdatum vermelden. In totaal zullen er 38 kiosken, gelijkmatig verdeeld over het grondgebied, in het Gentse stadsbeeld verschijnen. De meest tot de verbeelding sprekende was die van de Kouter (kant Klein Vleeshuissteeg) (Deseyn, 1984: 58): een zeszijdig gebouw, hemelsblauw geschilderd, bekroond met een glaslantaarn met het opschrift "Journaux" en voorzien van zonneschermen. Het meest voorkomende type was echter octogonaal. Het oprichten hiervan (door een privépersoon of een firma) kon enkel maar gebeuren mits toestemming van het stadsbestuur. Hierbij kreeg men toestemming om een kiosk op de openbare weg op te richten, maar men kreeg geen eigendomsrecht op dit gedeelte van de openbare weg, enkel maar een gebruiksvergunning, waarvoor men vóór de Eerste Wereldoorlog 50 tot 100 frank per jaar diende te betalen. In vele gevallen had men ook de verplichting de krantenkiosk gedeeltelijk te laten gebruiken als wachthuisje voor de tramreizigers. Zoals gesteld baatte dus Hippoliet Janssens twee van die kiosken uit op het toenmalige François Laurentplein, getuige zijn vraag uit 1901 aan de Stad Gent om deze te mogen verplaatsen.
Verder lezen

BoekenZoeken uit Lisse

Logo BoekenZoeken

Hartelijk dank voor uw bestelling. Bezoek ook onze Facebookpagina:
https://www.facebook.com/BoekenZoeken. Een "like" wordt zeker gewaardeerd.

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.

Afbeeldingen (Klik om te vergroten)

HYPPOLIET JANSSENS - Mijn volksbibliotheek, 20 ( hippoliet ) - Moeder en bedelares HYPPOLIET JANSSENS - Mijn volksbibliotheek, 20 ( hippoliet ) - Moeder en bedelares HYPPOLIET JANSSENS - Mijn volksbibliotheek, 20 ( hippoliet ) - Moeder en bedelares HYPPOLIET JANSSENS - Mijn volksbibliotheek, 20 ( hippoliet ) - Moeder en bedelares HYPPOLIET JANSSENS - Mijn volksbibliotheek, 20 ( hippoliet ) - Moeder en bedelares HYPPOLIET JANSSENS - Mijn volksbibliotheek, 20 ( hippoliet ) - Moeder en bedelares HYPPOLIET JANSSENS - Mijn volksbibliotheek, 20 ( hippoliet ) - Moeder en bedelares HYPPOLIET JANSSENS - Mijn volksbibliotheek, 20 ( hippoliet ) - Moeder en bedelares

Voer uw gegevens hieronder in om deze titel te bestellen bij BoekenZoeken

Stuur mij de Boekwinkeltjes nieuwsbrief
De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
Op het bezoeken van onze website, zo ook het plaatsen van een bestelling, zijn onze Algemene voorwaarden van toepassing.

Het huisnummer is ook opgegeven in het straat veld. Gelieve controleren of de velden straat en huisnummer correct zijn opgegeven.

Straat:
Nummer:

De captcha wordt geladen. Een ogenblik geduld...
 
  • Alle boeken zijn compleet en verkeren in normale antiquarische staat, tenzij anders beschreven. Kleine onvolkomenheden, zoals een ingeplakte ex-libris of een naam op het schutblad, zijn niet altijd vermeld
  • U handelt deze order direct af met BoekenZoeken
  • Na uw bestelling ontvangen u en BoekenZoeken een bevestiging per e-mail. In de e-mail staan de naam, adres, woonplaats en telefoonnummer van BoekenZoeken vermeld
  • De Koper betaalt de verzendkosten, tenzij anders overeen gekomen
  • BoekenZoeken kan betaling vooraf vragen
  • Boekwinkeltjes.nl probeert Kopers en Verkopers tot elkaar te brengen. Boekwinkeltjes.nl is echter nimmer partij bij een overeenkomst die gesloten wordt tussen Koper en Verkoper door gebruikmaking van de site. Als u een geschil hebt met één of meer gebruikers, dient u dit zelf op te lossen. U vrijwaart Boekwinkeltjes.nl van enigerlei vorderingen, aanspraken op schadevergoeding en dergelijke, verband houdende met dergelijke geschillen.

Onthoud mijn gegevens

Veilig, snel en eenvoudig bestellingen plaatsen?

Registreer u vrijblijvend als koper!

Veiligheidscode

Uitleg over de veiligheidscode en instellingen

Wijzig veiligheidscode-instellingen

Besteld, hoe nu verder?

Nadat u een bestelling heeft geplaatst wordt er een bevestiging per e-mail verzonden naar u en de verkoper.
De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen. Afhankelijk van uw locatie heeft u in de meeste gevallen binnen 2 dagen uw bestelling in huis.