Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel Aanrader.


 

Vliet, R. van - Het manicheïsme als het christendom van vrijheid en liefde

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: Vliet, R. van - Het manicheïsme als het christendom van vrijheid en liefde
Schrijver: Vliet, R. van
Titel: Het manicheïsme als het christendom van vrijheid en liefde
ISBN: 9789024289684
Uitgever: Kampen : Kok
Bijzonderheid: 1999 ; 364 p. : ill. ; 22 cm. ; Paperback ; Klein deukje cover ; Buitenkant beetje smoezelig ; Verder redelijk exemplaar
Prijs: € 14,95
Meer info De auteur heeft een grondige studie van het manicheïsme gemaakt. Dankzij de vondsten van de laatste eeuw hoeft deze religieuze stroming niet langer uitsluitend bestudeerd te worden aan de hand van opponenten als Augustinus. Hymnen en brieven verlenen directe toegang tot de eigen geloofsovertuiging van Mani (216-276) en zijn leerlingen. De auteur toont aan dat het manicheïsme als een hoofdstroom van het christendom gezien moet worden. Zijn conclusie dat het manicheïsme geen absoluut dualisme tussen goede en kwade machten gekend heeft, lijkt gerechtvaardigd. Mani blijkt een adoptiaans Christusbeeld aangehangen te hebben en leerde dus dat de goddelijke Christus zich pas bij de doop in de Jordaan met de mens Jezus verenigd heeft. Jammer is alleen dat de auteur zich zo sterk met deze geloofsovertuiging geïdentificeerd heeft dat hij zichzelf stilistisch niet in de hand gehouden heeft; over elkaar stuiterende beelden maken hele stukken vrijwel onleesbaar. Een zakelijker, soberder en kritischer beschrijving had een fascinerende stroming als het manicheïsme beter tot haar recht doen komen.
Enkele trefwoorden o.a.; Mani, Manicheisme, christendom, Augustinus, erfzonde, predestinatie, reincarnatie, gnosis, antroposofie, kosmologie, antropologie, soterologie, eschatologie, dualisme, kwaad, Jezus Patibilis, vrije wil, liefde, Parakleet.
Boek bekijken

Aanrader uit Marken-Binnen

particulier

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.