Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel Artistiek Bureau.


 

(Hans Lodeizen) - Paul Éluard - Capitale de la douleur.

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: (Hans Lodeizen) - Paul Éluard - Capitale de la douleur.
Schrijver: (Hans Lodeizen) - Paul Éluard
Titel: Capitale de la douleur.
ISBN:
Uitgever: Parijs): Gallimard, (1946). Ingenaaid. 152 p. Niet afgesneden. Tiende druk. Rug ontbreekt. Omslag los. Katernen wat losjes. Potloodaantekeningen van de vorige eigenaar op het schutblad.
Bijzonderheid: Naam van Hans Lodeizen in blauwe inkt op het schutblad: ‘Hans Lodeizen’.
Prijs: € 350,00
Meer info Op acht pagina’s zette Lodeizen potloodstrepen in de kantlijn, terwijl hij in de marge van drie gedichten aantekeningen maakte. Onder het vers ‘Entre autres’, op pagina 61, schreef hij: ‘(als een middeleeuws schilderij uit Duitsland)’. Het gedicht ‘Dans le cylindre des tribulations’, op pagina 64, voorzag hij van allerlei vertalingen en associaties, zoals: ‘het leven maakt | de droom’ en ‘en dit alles heb ik kunnen voelen’.
Met het werk van Paul Éluard maakte Hans Lodeizen al vroeg kennis, dankzij de literaire boekenverzameling van zijn vader. Volgens biograaf Koen Hilberdink las Lodeizen in de periode van zijn poëtische doorbraak, medio 1948, meer dan daarvoor in het werk van Éluard.
‘Hij hield van de dichter Éluard […] Als dichter liet hij zich beïnvloeden door Paul Éluard, maar anders dan bij P.C. Boutens eigende hij diens werk creatiever toe’ (Hans Lodeizen. Biografie, p. 156).
Éluards gedicht ‘Leda’ verscheen in 1955 in een vertaling van Hans Lodeizen. Deze uitgave en Lodeizens exemplaar van Capitale de la douleur worden bewaard in een door Binderij Phoenix op maat gemaakte linnen overslagdoos.
Boek bekijken

Artistiek Bureau uit Groningen

zakelijk

Logo Artistiek Bureau

Artistiek Bureau is een antiquariaat annex uitgeverij, opgericht in 2019 door Nick ter Wal. Artistiek Bureau is lid van de Nederlandsche Vereeniging van Antiquaren en de International League of Antiquarian Booksellers. Kamer van Koophandel Groningen 73792640.

De verkoper zal binnen 2 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.