Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel Artistiek Bureau.


 

(Gerrit Achterberg) – Dr. A.L.C. Palies - De Politieke Delinquent. Enige Sociale en Psychiatrische Aspecten bij de Berechting en Reclassering van Politieke Delinquenten. Met een voorwoord van Prof. Dr. P.J. Bouman.

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: (Gerrit Achterberg) – Dr. A.L.C. Palies - De Politieke Delinquent. Enige Sociale en Psychiatrische Aspecten bij de Berechting en Reclassering van Politieke Delinquenten. Met een voorwoord van Prof. Dr. P.J. Bouman.
Schrijver: (Gerrit Achterberg) – Dr. A.L.C. Palies
Titel: De Politieke Delinquent. Enige Sociale en Psychiatrische Aspecten bij de Berechting en Reclassering van Politieke Delinquenten. Met een voorwoord van Prof. Dr. P.J. Bouman.
ISBN:
Uitgever: Assen: Van Gorcum & Comp., 1948.
Bijzonderheid: Meer afbeeldingen op www.artistiekbureau.com
Prijs: € 80,00
Meer info 201 x 135 mm. Ingenaaid met omslag. 40 p. Eerste druk. Eerste en laatste pagina's deels iets verbruind.

Verhandeling van de zenuwarts die zich in de Ryksasyls voor Psychopaten te Avereest over de moordenaar Gerrit Achterberg zou ontfermen. Achterberg was gesteld op Palies en droeg de gedichtencyclus ‘Zestien’ aan hem op, evenals de bundel Thebe (1941).

Terwijl vrienden en collega’s van Achterberg de moord op diens hospita jarenlang met de mantel der liefde probeerden te bedekken, schreef Palies er tien jaar na de misdaad tamelijk openlijk over.

‘Toch moet aan de andere kant erkend worden, dat er onder deze psychopathen dichters zijn, toneelspelers en musici, die hun buitengewone artistieke gaven al evenzeer als hun wangedrag te danken hebben aan hun geestelijke afwijkingen. Ik tel zelf onder mijn patiënten een man, die zijn geliefde in een bui van sexuele opwinding doodschoot, terwijl hij tevens haar 16-jarige dochter ernstig verwondde.
Marsman noemde hem een der grootste dichters van deze tijd.’ (p. 33)

Praktisch onvindbaar boekje.
Boek bekijken

Artistiek Bureau uit Groningen

zakelijk

Logo Artistiek Bureau

Artistiek Bureau is een antiquariaat annex uitgeverij, opgericht in 2019 door Nick ter Wal. Artistiek Bureau is lid van de Nederlandsche Vereeniging van Antiquaren en de International League of Antiquarian Booksellers. Kamer van Koophandel Groningen 73792640.

De verkoper zal binnen 2 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.