Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel Boekenprinses.


 

De Wey Peters, I.R.M. - De waan van zin

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: De Wey Peters, I.R.M. - De waan van zin
Schrijver: De Wey Peters, I.R.M.
Titel: De waan van zin
ISBN: 9789080190122
Uitgever: uitgeverij ' de Waan Van Zin', 1994
Bijzonderheid: 157 pp, paperback, hele lichte leesspoortje kaft, inhoud goed en schoon
Prijs: € 6,00
Meer info Met de academische filosofie heeft hij niet veel op, vandaar dat 'campingfilosoof', legt hij uit. “Een vriend noemde me zo, voor de grap, toen ik in Wageningen studeerde en in een caravan woonde. En misschien begin ik volgend jaar een camping in Tsjechië, kan ik daar filosoferen en tegelijk iets opzetten.”

Want ondernemer is hij ook. Niet zo gek dat zijn boek 'De waan van zin' is uitgekomen bij uitgeverij 'De waan van zin'. Hij had wel even geprobeerd een gevestigde uitgever te interesseren, maar deed het eigenlijk liever zelf. “Daar ben ik veel te vrij voor, en een uitgeverij heb je zo opgezet.”

Een huiskamer in Oost-Groningen. Muren in zachte kleuren gesausd en vrolijk opgeschilderde meubels. Een grote zwarte hond met een grijze baard heeft zich, diepe zuchten slakend, op de vloer neergelegd. Op tafel ligt een boek over omgaan met de media. “U bent de eerste die reageert”, zegt I. R. M. de Weij Peters. Het persbericht dat hij in een forse oplage rondstuurde beslaat drie pagina's, volgetypt met een kleine letter. 'Het logische gevolg van de geschiedenis', luidt de titel.

De filosoof is nog jong, vijfendertig, maar heeft al een hele geschiedenis die, zo lijkt het, met het schrijven van zijn boek afgesloten is. “Ik was helemaal niet nerveus”, bekent hij na het gesprek. “Dat betekent voor mij dat ik waarheid heb gevonden en dat ik dat durf te vertellen.” I. R. M. de Weij Peters haalde een analistenopleiding en studeerde verder aan de Landbouwuniversiteit van Wageningen. Moleculaire biologie, werd het. “Nu krijg ik te horen wat ik wil weten, dacht ik. Maar het bleek dat zij het ook niet wisten.” Hij stapte over naar 'voeding van de mens', maar dat was meer vanwege de meiden, lacht hij schuchter. Toch zette het verschijnsel van anorexia hem aan het denken over de verhouding van lichaam en geest.

“En toen kwam die erfenis.” De filosoof begon een onroerend goed-bedrijf en nam zich voor eens een jaar niet na te denken. Maar dat gebeurde natuurlijk toch. “Omdat ik steeds dacht: hoezo dan dat geest-lichaam-probleem.” Zijn psychologische belangstelling verschoof naar een filosofische. Hij ging studeren bij Piet Vroon, maar zag hem niet veel, omdat hij vooral z'n eigen weg zocht.

De filosoof is een aardige man, die schuchterheid koppelt aan een verrassend zelfvertrouwen. “Ik hoor ook niet thuis op de academie”, zegt hij. “Hoewel ik voorzie dat een aantal van mijn ideeën daar uiteindelijk wordt opgepikt.” Hij stuurde drukproeven in verschillende stadia van zijn vierjarig schrijfproces naar gerenommeerde hoogleraren. “Maar ik ga geen namen noemen. Daar moeten ze zelf maar mee komen, vind ik.”

'De waan van zin' volgt de vier seizoenen, beginnend bij de zomer. Daarbinnen staan 365 notities geordend. “Het is een boek over het leven, dat, als de seizoenen, continu veranderlijk is.” Dat geldt ook voor het geschrevene. Zo wordt een gesprek tussen Plato en de heer Van de Lede Mate, waarin de eerste het nog zwaar te verduren krijgt, gevolgd door de volgende tekst: “De volgende dag word ik weer wakker en besluit maar eens een stukje te gaan eten. Ik kleed me aan en loop naar de snakbar. Ik koop een paar zakken chips en een fles sinas. Als dat voorbij is, jaag ik nog een paar bakken koffie naar binnen. Ik houd van het leven, dat is wel duidelijk.” (De zevende dag: chips - fragment.)
Boek bekijken

Boekenprinses uit Nuis

zakelijk
Verzending van boeken vindt plaats na ontvangst van de betaling. Ophalen is mogelijk na afspraak.
Wij reageren altijd binnen 24 uur na uw bestelling. Heeft u binnen deze tijd geen reactie ontvangen, dan is onze mail waarschijnlijk in de spambox terecht gekomen.
We verzenden via DPD. De tarieven voor thuisbezorging bedragen € 4,15 voor brievenbuspost, € 6,00 voor pakketten tot 1 kg en € 6,25 voor pakketten van 1 kg tot 10 kg. Voor pakketten is het mogelijk om deze af te halen bij een DPD parcelshop, bij pakketten tot 1 kg bedragen de verzendkosten dan € 5,00 en bij pakketten van meer dan 1 kg bedragen de verzendkosten dan € 5,25. Boeken worden standaard naar het huisadres gezonden, wilt u liever afhalen bij een parcelshop, dan dit graag bij de bestelling aangeven. Meerdere boeken ineens kopen scheelt verzendkosten.
De verzendkosten naar België bedragen € 7,00 thuisbezorgd.
Verzendkosten naar andere landen zijn op aanvraag.
Retourneren is mogelijk binnen 14 dagen. Retourkosten zijn voor eigen rekening.
Verder lezen

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.