Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel BoekenWO2.


 

Visser, Jan (Koen) - Afblijven ! G.R.V. Kroniek van een domineesgezin.

De vraag gaat over de volgende titel:

Schrijver: Visser, Jan (Koen)
Titel: Afblijven ! G.R.V. Kroniek van een domineesgezin.
ISBN:
Uitgever: Bergboek.nl
Bijzonderheid: Paperback, 2005, 176 blz. Met foto's.
Prijs: € 8,00
Meer info Mijn vader was meer een drijver dan een zwemmer. Als hij met zijn blanke gestalte in een ruimvallende zwarte zwembroek te water ging, baande hij zich als een soort Friese Mozes een weg door de golven tot hij buitengaats was. Aldaar aangekomen zeeg hij als een vallende boom langzaam achterover tot alleen zijn witte buik en tenen nog boven het water uitstaken. Het was een wonder boven wonder. Jezus mocht dan over het water hebben gelopen, maar mijn vader dreef erop. Soms met een sigaar in de mond als een schoorsteen op een stoomboot. Het deed denken aan de magische woorden uit Genesis: En de Geest Gods zweefde op de wateren.

Dagenlang probeerde ik hem dat na te doen. Maar telkens zonk ik en kwam proestend weer boven. Pas jaren later, toen ik ook een vader was, lukte het opeens. Mijn dochters probeerden het ook. Maar ook zij zonken telkens en kwamen proestend boven, net als ik vroeger. 'Hoe doe je dat, pap,' vroegen ze. 'Er is niets aan,' riep ik, al drijvend, 'je moet niets doen, alleen maar rustig ademhalen.' Niets doen? En dan toch drijven ? Ze geloofden me niet. Ach, de dingen waren nog niet gereed. Ze konden het koninkrijk der zeedrijvers nog niet binnengaan.

Beschreven wordt de geschiedenis van een gereformeerd domineesgezin, dat zijn wortels had in het milieu van de 'kleine luyden'. Deze gereformeerden hadden een geheel eigen cultuur, die tot ver na de tweede wereldoorlog stand hield, maar plotseling, vanaf het begin van de jaren zestig, als sneeuw voor de zon verdween. De succesvolle opgang en plotselinge ondergang van die ?gereformeerde zede? tekent zich haarscherp af in dit kinderrijke domineesgezin. De opgang van de beide oudvaders - die rond 1900 de sprong maakten van de kansarmen naar de kansrijken - en van het domineesgezin dat uitmondde in de naoorlogse glorietijd met uitpuilende kerken. De ondergang toen begin jaren zestig de ontkerkelijking en de seksuele revolutie het gezin binnendrongen en er tien jaar later in de pastorie nog slechts een afgekeurde dominee met zijn vrouw en hun jongste dochter met haar 'vaderloze' ongedoopte baby overbleven.
Boek bekijken

BoekenWO2 uit Raalte

Logo BoekenWO2

Bij aankoop van 3 tot 5 boeken 10 % korting. Vanaf 6 boeken 20 % korting.