Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel Boekstra.


 

Wulf, Claudia Mariele - 1 Een antropologie van de christelijke ethiek

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: Wulf, Claudia Mariele - 1 Een antropologie van de christelijke ethiek
Schrijver: Wulf, Claudia Mariele
Titel: 1 Een antropologie van de christelijke ethiek
ISBN: 9789079578481
Uitgever: Parthenon
Bijzonderheid: 2013 242pp Paperback / softback
Prijs: € 24,90
Gratis
Meer info

Flaptekst

Deel 1 van tweedelige serie: Handboek Christelijke ethiek

Christelijke ethiek, in de traditie ook wel moraaltheologie genoemd, is een van de meest omstreden onderwerpen binnen de theologie, maar ook daarbuiten. Toch is het doel van deze ethiek 'een leven in volheid en vrijheid'. Zonder ethische richtlijnen en persoonlijke verantwoordelijkheid kan een leven niet slagen. Normen en wetten hebben als doel ruimte te scheppen voor het leven en dat te beschermen. Deze vrijheid invullen, daar zijn mensen zelf verantwoordelijk voor. En verantwoordelijk zijn betekent: een antwoord verschuldigd zijn aan iemand. Ethiek voltrekt zich daarom altijd in relatie: tot het eigen geweten, tot het goede dat te verwezenlijken valt, en in relatie tot andere levende wezens en de natuur. Christelijke ethiek plaatst deze verantwoordelijkheid bovendien in relatie tot God.

Mensen zijn vrij maar ook beperkt; zij doen elkaar kwaad en hebben behoefte aan vergeving en verzoening. Vaak kunnen mensen zich onderling verzoenen, maar soms blijven rekeningen open staan: het kwaad was te groot of de verzoening bleef uit. De theologie kan hier doorverwijzen naar de leer van christelijke verlossing. Het is alleen niet eenvoudig om de inhoud daarvan te laten aansluiten op de dagelijkse werkelijkheid van moderne mensen.

Deze systematische inleiding in de moraaltheologie biedt een uitleg in begrijpelijke antropologische termen. Ze laat zien hoe de christelijke boodschap een zinvol antwoord geeft op de open vraag hoe een menselijk leven kan slagen. Wie in de pastorale praktijk van de kerk probeert zinvol te bemiddelen tussen traditie en moderniteit, vindt in dit boek een uitstekende handreiking. Maar ook wie zich zonder veel achtergrondkennis wil verdiepen de christelijke leer over schuld, vergeving en verlossing, wordt helder wegwijs gemaakt in de materie.

Mariéle Wulf doceert moraaltheologie en christelijke ethiek aan de Universiteiten van Tilburg en Utrecht. In de filosofie promoveerde zij op de antropologie van Edith Stein en in de theologie op het pastorale gesprek over schuld. Zij werkte twintig jaar in de pastorale praktijk van de volwasseneneducatie en begeleidde mensen in moeilijke levenssituaties. Eerder publiceerde zij Der Mensch, ein Phänomen (2011), Was ist gut? (2010), Begegnung, die befreit (2009), Schuld, ins Wort gebracht (2008).
Bij Parthenon zal in 2013 tevens deel twee verschijnen van Wulfs handboek over moraaltheologie: Denkpatronen in de christelijke ethiek. Wetten - waarheid - waardigheid. Geschiedenis en methoden van de moraaltheologie.

Boek bekijken

Boekstra uit Nijverdal

zakelijk

Logo Boekstra

Bij Boekstra koopt u nieuwe boeken tegen de vastgestelde boekenprijs.
Verzendkosten 1,75 euro per zending binnen Nederland, vanaf 19,90 euro GEEN verzendkosten binnen Nederland.
Verzendkosten Belgiƫ 3,95 euro per zending.
Bij bestellingen van 10 euro of minder zijn de verzendkosten hoger; zie vermelding bij het boek.
Speciale verzoeken? Meestal geen punt, vermeld ze in het veld opmerking.
De actuele levertijd kunt u vinden op onze website.

De verkoper zal binnen 1 werkdag contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.