Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel Cocktail Time.


 

Tol, Jacques van (tekst); Leur, Joop de (muziek) - De kip zat in het kippenhok

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: Tol, Jacques van (tekst); Leur, Joop de (muziek) - De kip zat in het kippenhok
Schrijver: Tol, Jacques van (tekst); Leur, Joop de (muziek)
Titel: De kip zat in het kippenhok
ISBN:
Uitgever: Amsterdam: B.H. Smit
Bijzonderheid: Tekst/muziekblad, 4 pag.
Prijs: € 5,00
€ 3,70
Meer info Jaar onbekend.
Antiquarische bladmuziek/amusementsmuziek uit de collectie van een verzamelaar: bladen hebben 2 perforatiegaatjes (voor multomap).
Onderkant pagina's wat rafelig.

Jacobus Franciscus van Tol (1897-1969) was een Nederlandse tekstdichter. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij onder het pseudoniem Paulus de Ruiter. Van Tol was vanaf omstreeks 1920 tot aan zijn dood een van de belangrijkste leveranciers van teksten voor Nederlandse kleinkunstartiesten. Hij werkte meestal onder pseudoniem en schreef vrijwel alle teksten voor Louis Davids en Snip en Snap. Davids betaalde hem 100 gulden per tekst en zette er dan zijn eigen naam onder, zodat pas na de oorlog bekend werd dat Van Tol de tekstschrijver was van liedjes als Naar de bollen, De olieman, De voetbalmatch en De kleine man. Andere bekende uitvoerders van zijn werk waren Willy Derby, Lou Bandy (Wie heeft er suiker in de erwtensoep gedaan?) en Fien de la Mar (Ik wil gelukkig zijn).

Johannes Anthonius (Joop) de Leur (1900-1973) was een Nederlandse componist en pianist van populaire muziek. Zijn eerste optreden gaf hij op elfjarige leeftijd, en al gauw verzorgde hij voor verschillende bekende zangers de muzikale begeleiding, zoals Lou Bandy, Willy Derby en Kees Pruis.
Vanaf 1930 begon De Leur ook te componeren. Hij schreef de muziek voor onder meer de Nederlandstalige nummers Meneer Dinges weet niet wat swing is, en Ben je in Rotterdam geboren. Het door hem in 1935 van muziek voorziene liedje “Een dansliedje deint” zou bij leven zijn grootste hit worden, al was het tijdens de oorlog dan nauwelijks op de radio te horen. De Duitse bezetter verbood het op de radio draaien van muziek van De Leur, vanwege zijn joodse grootmoeder.
De Leur kwam berooid uit de oorlog. Hij ging aan de slag bij Lou Bandy als muzikaal begeleider en vormde later met Tonny Schifferstein een pianoduo voor de radio. Ook bleef hij componeren, waaronder de in 1959 uitgebrachte Zuiderzeeballade.
Boek bekijken

Cocktail Time uit Utrecht

particulier

Logo Cocktail Time

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.