Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel De Tresoor.


 

Snijders, A.L. - Een wacker leeraar. Ds. Joannes Beukelman geplaatst in zijn tijd

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: Snijders, A.L. - Een wacker leeraar. Ds. Joannes Beukelman geplaatst in zijn tijd
Schrijver: Snijders, A.L.
Titel: Een wacker leeraar. Ds. Joannes Beukelman geplaatst in zijn tijd
ISBN: 9789880369414
Uitgever: Sterrenburgs boekhandel
Bijzonderheid: nieuw harde kaft 300 pag
Prijs: € 17,50
Meer info De heer Snijders is nauwgezet aan het speuren gegaan naar gegevens over het leven van ds. J. Beukelman. Kosten noch moeiten heeft hij gespaard om zoveel mogelijk informatie boven tafel te krijgen.

In de ondertitel geeft Snijders mee dat hij ds. Beukelman in zijn tijd plaatst. Dat doet Snijders op een grondige manier. Bij het beschrijven van de jeugdjaren komt de Latijnse school aan bod. In vier pagina''s wordt het beeld van de Latijnse school in die tijd geschetst. Leerling Jan komt vier keer even ter sprake. Intussen weten we zelfs waar de grafsteen van de rector uit die tijd te vinden is.

Als Snijders schrijft over de gemeenten die Beukelman diende, vernemen we de aantallen ingezetenen van de plaatsen en de geschatte bevolkingsaanwas in die jaren. Bij het beschrijven van de periode te Alblas treffen we een uitvoerige beschrijving aan van de benoeming en het werk van een schoolmeester. De werkdruk was toen ook heel hoog, zij het op een andere manier.

Het speurwerk van de heer Snijders heeft geresulteerd ''visgraadbeschrijving'' van het leven van ds. Beukelman. De levensloop van ds. Beukelman bepaalt de doorlopende lijn van het boek, bij elke ''wervel'' komt er informatie bij vanuit de ''graten'' die van links en rechts ingebracht wordt.
Ds. Beukelman

Jan Beukelman, later noemt hij zich Joannes, werd op 11 maart 1 704 in Hoorn geboren. Reeds op 16 maart werd hij gedoopt. Hij was het eerste kind uit het tweede huwelijk van zijn vader. Op 16 jarige leeftijd begon hij aan de studie wijsbegeerte aan de Academie of Hogeschool te Utrecht, na drie jaar vertrok hij naar de hogeschool te Leiden. Hij sloot zijn studie in februari 1 725 af met een dissertatie over Jacobs worsteling met God. Op 17 november 1 726 werd hij bevestigd in zijn eerste gemeente, het banne-dorp Driebuizen. In november 1728 volgde zijn bevestiging in de heerlijkheid

Alblasserdam. In januari 1 730 werd Zierikzee de gemeente waar de herderstaf opgenomen werd. Van juni 1 737 tot maart 1 749 heeft hij de gemeente van zijn geboorteplaats gediend. Hij dient nog anderhalfjaar de gemeente van Rotterdam en vertrekt dan naar de Hofstad waar hij op 1 7 augustus 1 757 overleed.

Joannes Beukelman komt over als een ijverig, nauwgezet en beminnelijk man. Menigmaal werden hem zaken opgedragen die tact en inzicht vroegen om ze op te lossen. Vaak was hij voorzitter of scriba van de meerdere vergaderingen. Hij stond pal in de strijd als het om recht en waarheid ging, kortom hij was een wacker
Boek bekijken

De Tresoor uit Lage Zwaluwe

particulier

Logo De Tresoor

Alle prijzen zijn excl. verzendkosten. Afhalen kan in Lage Zwaluwe of in Dordrecht. Opruiming van mijn boekenverzameling, het loopt anders uit de hand! Kijk ook eens naar de mogelijkheid van meerdere boeken om de verzendkosten te drukken

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.