Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel Fahrenheit 451.


 

VERNAL (= JAN BONS). - Verzen voor een vriend. Met drie originele drogenaald-etsen door Jan Bons. [Onopengesneden exemplaar].

De vraag gaat over de volgende titel:

Schrijver: VERNAL (= JAN BONS).
Titel: Verzen voor een vriend. Met drie originele drogenaald-etsen door Jan Bons. [Onopengesneden exemplaar].
ISBN:
Uitgever:
Bijzonderheid: Z.pl., z.u. (Amsterdam, J.F. Duwaer), 1945, 1e druk, (18) pag., 3 originele drogenaald-etsen door Jan Bons, gedrukt in 75 exemplaren op Barcham Green, genaaid in origineel gedecoreerd omslag, onopengesneden, quarto (28,3 x19,8 cm.).
Prijs: € 120,00
€ 5,50
Meer info = De Jong 857. Omslag kalend langs randen en kras op vooromslag. Uit het colofon: "De verzen werden geschreven in 1944. De uitgave ervan zou tot stand komen door de medewerking van Frans Duwaer. Hij werd in Juni 1944 gefusilleerd, zodat met de druk gewacht werd tot dit op de persen van zijn firma weer zou kunnen geschieden met dezelfde toewijding als hij daarvoor zou hebben gehad." Jan Bons werd in Rotterdam geboren en studeerde van 1934 tot 1936 voor tekenleraar aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Op aanraden van Paul Citroen zette hij zijn studie in 1937 voort aan de Nieuwe Kunstschool in Amsterdam, waar hij zijn toekomstige collega's Otto Treumann en Benno Premsela leerde kennen. Bons woonde en werkte vanaf 1937 als reclametekenaar in Amsterdam en moest in de Tweede Wereldoorlog onderduiken. In die periode vervalste hij persoonsbewijzen en drukte en illustreerde hij clandestiene werken, onder andere vertalingen van het werk van Franz Kafka. Na de oorlog leerde hij Gerrit Rietveld kennen, waarmee hij tot diens dood in 1964 samenwerkte.Bons maakte affiches voor de toneelgroepen De Appel in Den Haag en Studio in Amsterdam en vanaf 1990 de posters voor het International Documentary Festival IDFA. Ook ontwierp hij postzegels, onder andere "moderne kunst" (1988) en H.N. Werkman (1995).Grote bekendheid genoot Bons met zijn affiches, onder andere Zigzagstoel van Gerrit Rietveld, in 1959 gemaakt in opdracht van het Stedelijk Museum in Amsterdam.Jan Bons ontving diverse prijzen:1969 N.H. Werkmanprijs1992 Oeuvreprijs van de Stichting Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst1993 KVGO Cultuurprijs voor de serie Van Ommeren kalenders2003 Piet Zwart-prijs. In het juryrapport schreef de commissie, dat Bons van onschatbare waarde is geweest voor het Nederlandse grafische ontwerp: De ontwerpen kenmerken zich door een opvallend hoge beeldende kwaliteit. Zijn affiches zijn elke keer weer een verrijking van het straatbeeld' (Bron: Wikipedia).
Boek bekijken

Fahrenheit 451 uit Leiden

zakelijk

Logo Fahrenheit 451

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.