Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel hasselman.


 

Dongen, Frans van. Verbeem, Han (red.) - Ambrogio Spinola 1622

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: Dongen, Frans van. Verbeem, Han (red.) - Ambrogio Spinola 1622
Schrijver: Dongen, Frans van. Verbeem, Han (red.)
Titel: Ambrogio Spinola 1622
ISBN:
Uitgever: Bergen op Zoom Stichting Vrienden van het Markiezenhof 2008
Bijzonderheid: geb. hardcover 96pp. als nieuw afb. in kleur 0plage 2000
Prijs: € 11,70
€ 3,65
Meer info INHOUDSOPGAVE

voorwoord

hoofdstuk1
Ambrogia Spinola, militair grootmeester ( 1569-1630) (Drs Yolande Kortlever )

hoofdstuk2
De beloningspenning van Bergen op Zoom ( Drs George Sanders )

hoofdstuk3
Spinola in beeld
3.1 een portret van Spinola uit rubin's atelier ( Prof dr. Hans Vlieghe )
3.2 Iconografische aspecten ( Drs Jan Peeters )
3.3 Ambrogia Spinola weet Bergen op Zoom te veroveren ( Han Verbeem BJ)

bijlage
De nieuwe ambtsketen van Bergen op Zoom


Toen Spinola in zijn plannen om Bergen op Zoom in te nemen in 1621 onverwacht steun kreeg van de katholieke inwoners van Halsteren, leken zijn intenties doorgang te vinden. Ook onder de inwoners van Bergen op Zoom heerste er verdeeldheid. De merendeels protestantse bevolking bleef trouw aan Oranje, maar de katholieke inwoners wilden zich aansluiten bij de Spanjaarden. Toen Spinola daadwerkelijk op 18 juli de stad ging belegeren en de poorten opengezet werden, vond dit plan uiteindelijk geen doorgang, omdat de protestanten de poorten weer sloten. Vervolgens besloot Spinola een afleidingsmanoeuvre in te zetten en stuurde hij een garnizoen onder Hendrik van den Bergh richting Kleef en later ook zijn adjudant Don Luis de Velasco naar het noorden. De zogenaamde terugtrekking wierp geen vruchten af, wel werd Steenbergen ingenomen door Velasco.

De stad kon standhouden door de bevoorrading vanuit de zee aan de westkant. De jonge Michiel de Ruyter deed begin september per schip Bergen op Zoom aan, en nam het kamp van Spinola als kanonnier onder vuur. Door de verdediging vanuit de stad en beschietingen uit zee verloor Spinola veel manschappen. Op 2 oktober arriveerde Maurits van Oranje wederom als verlosser van de stad, samen met graaf Peter Ernst II van Mansfeld. Deze protestantse vrijbuiter werd gelokt door binnen de Republiek ingezameld geld. Er volgden wat kleine schermutselingen en Spinola, die het commando grotendeels overliet aan Velasco, zag zich genoodzaakt te vluchten. Het beleg duurde 86 dagen.

Van de 20.600 manschappen onder Spinola, waren er na drie maanden nog 13.200 over. Spinola zou 5000 manschappen verloren hebben en nog eens 2500 manschappen deserteerden en vluchtten tijdens het beleg. In veel gevallen vluchtten ze naar de stad die ze belegerd hadden, Bergen op Zoom, om daar asiel aan te vragen en te repatriƫren. Zelfs tijdens gevechten waren er Spaanse soldaten die hun wapens neergooiden en naar de stad renden. De desertie was zo hoog door de slechte omstandigheden in het Spaanse leger.

Het beleg heeft een bekend lied aan de Nederlandse liederenschat toegevoegd, 'Merck toch hoe sterck'. Het lied ontstond uit een briefwisseling met Adriaen Valerius uit Veere en een stadsbestuurder.
Boek bekijken

hasselman uit Breda

zakelijk

Logo hasselman

Levering binnen Nederland ( 3,90 euro verzendkosten )
Levering binnen de EU is mogelijk bij bestellingen vanaf 15 euro plus bijkomende internationale verzendkosten.
Afhalen is niet mogelijk.

De verkoper zal binnen 7 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.