Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel hasselman.


 

Bernlef, J. - Eclips

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: Bernlef, J. - Eclips
Schrijver: Bernlef, J.
Titel: Eclips
ISBN: 9789078432203
Uitgever: Wegener Dagbladen
Bijzonderheid: hardcover met stofomslag in goede staat, 167pp,
Prijs: € 6,90
€ 4,00
Meer info In 1959 stuurde Bernlef enkele niet eerder gepubliceerde verhalen en gedichten in voor de Reina Prinsen Geerligsprijs, die aan hem werd toegekend. De winnende gedichten verschenen in 1960 in Kokkels en de verhalen in datzelfde jaar in Stenen spoelen. De twee boeken vormen samen zijn debuut.

In de jaren zestig vertaalde Bernlef het werk van diverse Zweedse dichters en schrijvers en recenseerde hij voor onder andere De Groene Amsterdammer, Het Parool, De Gids en Haagse Post. Met G. Brands en K. Schippers begon hij in 1958 het roemruchte tijdschrift Barbarber.
Met de roman Hersenschimmen (1984) brak Bernlef door naar het grote publiek: van het boek zijn in Nederland en Vlaanderen inmiddels bijna een miljoen exemplaren verkocht en het werd in tien talen vertaald. Meer dan een verhaal over dementie is Hersenschimmen een liefdesgeschiedenis, met een onvermijdelijk tragisch einde. In 1988 werd de roman verfilmd door Heddy Honigmann, met Joop Admiraal in de hoofdrol.

De jazz heeft altijd Bernlefs warme belangstelling gehad. Niet alleen dichtte hij over jazz, hij schreef er ook een aantal essays over die in 1993 gebundeld werden in Schiet niet op de pianist en in 1999 in Haalt de jazz de eenentwintigste eeuw? In 2006 publiceerde hij bovendien zijn jazzverhalen in Hoe van de trap te vallen.

Het werk van Bernlef is vaak bekroond. In 1962 kreeg hij de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam voor zijn dichtbundel Morene (1961) en in 1964 de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs voor Dit verheugd verval (1963). In 1984 werd zijn hele oeuvre bekroond met de Constantijn Huygensprijs. Voor de roman Publiek geheim(1987) kreeg hij de AKO Literatuurprijs en in 1994 werd hem de P.C. Hooftprijs toegekend voor zijn poëzie.
In 2008 schreef Bernlef het Boekenweekgeschenk, onder de titel De pianoman. Nog onlangs verschenen een nieuwe verhalenbundel, Help me herinneren, en zijn verzamelde poëzie, Voorgoed.

In zijn woonplaats Amsterdam is op 29 oktober 2012 na een kortstondig ziekbed de schrijver Bernlef overleden. Hij werd vijfenzeventig jaar.

Foto: © Allard de Witte
Alles van J. Bernlef
Toon minder
Samenvatting
Op weg naar een oud-collega krijgt Kees Zomer een hersenbloeding. Plotseling heeft hij geen gevoel meer in het linkergedeelte van zijn lichaam. Omdat hij de macht over het stuur verloren heeft, kan hij niet voorkomen dat zijn auto te water raakt. Met een uiterste krachtsinspanning weet hij aan de kant te komen en merkt dan tot zijn ontsteltenis dat de helft van de wereld verdwenen is. Dat niet alleen: hij kan ineens niet meer op zijn eigen naam komen en er is ook iets in zijn spreken verschoven. In het contact met de omgeving is een storing opgetreden. Stukje bij beetje moet hij zich gaan herinneren wie, wat en waar hij is, moet hij de taal weer leren beheersen, en zich bewust worden van de simpelste dingen.Eclips is te beschouwen als een pendant van Hersenschimmen, de roman waarmee Bernlef internationaal doorbrak. Terwijl in Hersenschimmen op aangrijpende wijze wordt beschreven hoe iemand langzamerhand de greep op de wereld verliest, vertelt Eclips het verhaal van iemand die stapje voor stapje het bewustzijn van de wereld terugverovert, al zal die nooit meer dezelfde zijn als vroeger.
Toon minder
Recensie(s)
Kees Zomer, een man van middelbare leeftijd, wordt, autorijdend, getroffen door een neurologische stoornis, waarschijnlijk een hersenbloeding. Hij rijdt daardoor het water in, maar weet zich te redden. Hij beseft dat de hele linkerkant van zijn lichaam 'er niet meer is'. Zijn geheugen, gezichtsvermogen, spraak, motoriek: alles is aangetast. Aanvankelijk levend in een hem volkomen vreemde wereld, op sleeptouw genomen door allerlei zwervers, even uitzonderlijke types als hij zelf, komen zijn vermogens weer terug. Bernlef vertelt dit relaas vanuit het perspectief van Kees Zomer zelf. Terwijl het hem in 'Hersenschimmen' heel overtuigend gelukt is de innerlijke wereld van een dementerende persoon aannemelijk en dus schrijnend tragisch op te roepen, overtuigt deze roman veel minder. Voortdurend heb je als lezer het besef, dat de hoofdpersoon dit niet zo vertellen kan. Daarom ontbreekt hier de tragiek. Gebonden; vrij kleine, maar ruim gezette druk.
Boek bekijken

hasselman uit Breda

Logo hasselman

Levering binnen Nederland ( 4 euro verzendkosten ) Levering binnen de EU is mogelijk bij bestellingen vanaf 15 euro plus bijkomende internationale verzendkosten. Afhalen is niet mogelijk.