Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel hasselman.


 

Maria Benedict - Stefan Luchian (Collection "Artistes Roumains")

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: Maria Benedict - Stefan Luchian    (Collection "Artistes Roumains")
Schrijver: Maria Benedict
Titel: Stefan Luchian (Collection "Artistes Roumains")
ISBN:
Uitgever: : Meridiens Editions Bucarest 1962
Bijzonderheid: dunne paperback 29pp. met 10 werken in kleur, zeer goed schaars!
Prijs: € 8,70
€ 3,65
Meer info Luchian werd geboren in het Roemeense dorp Ștefănești, waar zijn vader burgemeester was. In 1873 verhuisde de familie naar Boekarest, waar hij het gymnasium bezocht. In 1885 ging hij naar de Școala de belle arte, waar hij onder invloed kwam van Nicolae Grigorescu. Tegelijkertijd studeerde hij fluit aan het conservatorium. In 1889 reisde hij naar München en studeerde daar aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Tussen 1891 en 1893 verbleef hij te Parijs, waar hij aan de Academie Julian een leerling was van William Adolphe Bouguereau en Tony Robert-Fleury. Hij raakte er onder de indruk van het impressionisme, meer in het bijzonder van Edgar Degas en Edouard Manet, wiens stijl hij gedeeltelijk overnam. Na zijn terugkeer uit Parijs nam hij met portretten, landschappen en stillevens deel aan diverse tentoonstellingen te Boekarest.

In 1896 was Luchian samen met onder andere Nicolae Vermont een van de oprichters van de 'Salonul Independenţilor', een modernistische tegenhanger van de officiële Roemeense salon, die twee jaar later zou overgaan in het genootschap 'Societatea Ileana'. Vanaf die tijd begon hij ook elementen van het symbolisme en de Jugendstil in zijn werk te integreren. In de zomer van 1898-1899 maakte hij enkele wandschilderingen in de kathedralen van Alexandria en Tulcea. In 1900 nam hij met twee werken deel aan de wereldtentoonstelling te Parijs.

Rond de eeuwwisseling begonnen zich symptomen van multiple sclerose bij Luchian te vertonen en vanaf 1901 kampte hij met regelmatig met opflakkerende verlammingsverschijnselen. Hij bleeft echter druk schilderen en exposeren en zijn populariteit in Roemenië groeide tot grote hoogte. Hij gold als voorbeeld voor veel jonge kunstenaars, waaronder Nicolae Tonitza. Nadat hij in 1911 opgenomen werd in het Dr.-Margaritarescu-Sanatorium te Boekarest nam zijn productiviteit echter snel af. Zijn laatste schilderij, Interieur met Lorica, schilderde hij in 1913. Hij overleed in 1916, op 48-jarige leeftijd
Boek bekijken

hasselman uit Breda

zakelijk

Logo hasselman

Levering binnen Nederland ( 3,90 euro verzendkosten )
Levering binnen de EU is mogelijk bij bestellingen vanaf 15 euro plus bijkomende internationale verzendkosten.
Afhalen is niet mogelijk.

De verkoper zal binnen 7 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.