Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel ikhebaleenboek.


 

Rossem, Maarten van - Waarom Is De Burger Boos? Over Hedendaags Populisme

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: Rossem, Maarten van - Waarom Is De Burger Boos? Over Hedendaags Populisme
Schrijver: Rossem, Maarten van
Titel: Waarom Is De Burger Boos? Over Hedendaags Populisme
ISBN: 9789046807057
Uitgever: Nieuw Amsterdam Uitgevers
Bijzonderheid: 2010, 1e druk, 126 pp, Paperback, 1x gelezen, i.z.g.st.
Prijs: € 6,00
€ 4,50
Meer info Beschrijving
Wie had gedacht dat het beschamende einde van de LPF definitief een einde zou maken aan het bozige Nederlandse populisme, kwam bedrogen uit. Zowel Rita Verdonk als Geert Wilders heeft gedemonstreerd dat het populistische kiezerspotentieel bepaald niet kleiner is geworden.

Voor de objectieve waarnemer blijft dat een verbazingwekkende zaak, gezien de baarlijke nonsens die de populistische voorlieden meestal uitkramen. Rita Verdonk is ondertussen gestruikeld over haar eigen organisatorische onvermogen. Wilders heeft het stokje overgenomen en excelleert vooral in handig geformuleerde borreltafelpolitiek. De enorme attractie van deze politieke kermisgasten is dus verrassend stabiel. Hoofdoorzaak lijkt toch wel de bangmakerij voor de niet-bestaande islamisering van Nederland, en de rest van Europa. Er is echter meer aan de hand.

De populistische partijen zijn brede protestpartijen. Een aanzienlijk deel van het electoraat ziet de overheid, het politieke systeem en de maatschappelijke elite kennelijk als de vijand. De vraag is hoe dat komt.
Recensie(s)

De bekende historicus Maarten van Rossem - veelgevraagd commentator in praatprogramma's en lid van de PvdA - geeft in dit boekje een uiteenzetting over het fenomeen populisme in Nederland. De electorale successen van de PVV in 2009 en 2010 vragen om verklaringen en Van Rossem poogt die vanuit zijn expertise te geven. Vergelijking met stromingen in onder andere Frankrijk en Denemarken leert: populisten creeren een tegenstelling tussen de heersende 'elites' en 'het volk'. Het volk zou deugdzaam en soeverein zijn, en de charismatische leider zou die volkswil instinctmatig aanvoelen. Systeemvijandschap is een wezenskenmerk. Van Rossem maakt een kritische rondgang langs onder andere de Boerenpartij, Leefbaren en LPF (inclusief Fortuyns boekje tegen 'Paars') om via Verdonk te belanden bij Wilders. Hij hekelt diens paranoide anti-islamopstelling, merkwaardig gezien de zwakke positie van de minderheid van moslims in Nederland, en werpt de vraag op of de PVV uiteindelijk deel van het verfoeide systeem zal worden. Van Rossems boekje biedt voedsel voor de actuele politieke discussies, maar is ook betrekkelijk tijdgebonden.
Boek bekijken

ikhebaleenboek uit Uitgeest

particulier

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.