Stel een vraag

Met het formulier hier onder kunt u contact op nemen met boekwinkel Katalyse.


 

Ulco Kooystra - De scheikunstenaar / De innovatieve wetenschap van de Groningse hoogleraar Sibrand Stratingh Ez. (1785-1841)

De vraag gaat over de volgende titel:

Afbeelding: Ulco Kooystra - De scheikunstenaar / De innovatieve wetenschap van de Groningse hoogleraar Sibrand Stratingh Ez. (1785-1841)
Schrijver: Ulco Kooystra
Titel: De scheikunstenaar / De innovatieve wetenschap van de Groningse hoogleraar Sibrand Stratingh Ez. (1785-1841)
ISBN: 9789087049584
Uitgever: Uitgeverij Verloren
Bijzonderheid: 2021, 448 pag, gebonden boek, met illustraties en uitgebreide literatuurlijst. Nieuw exemplaar!
Prijs: € 27,50
Meer info Stratingh heeft veel belangrijk en grensverleggend werk verricht, al heeft hij niet de bekendheid gekregen die hij verdiende. Behalve het stoomrijtuig en het elektrisch karretje vond hij onder meer bij toeval een gloeilamp uit, vijftig jaar voor Edison! Ook bijzonder was dat hij bij een boot gebruik ging maken van een schroefaandrijving. Dat was erg tegen de heersende opvatting in, de gangbare boten pasten meestal raderen toe voor de aandrijving, een schroefaandrijving zou eenvoudigweg niet rendabel genoeg zijn. Ook als chemicus heeft Stratingh zijn sporen verdiend. Zo deed hij onderzoek naar het gebruik van chloorkalk om de Groninger ziekte te bestrijden. Die betreffende ziekte had niet alleen de dood van 10 procent van de stad Groningen veroorzaakt, bijna twee derde van de inwoners waren er ziek van. Er was in dit tijd nog weinig bekend over besmettelijke ziektes, de promotie van chloorkalk door Stratingh is in dit verband waarschijnlijk vooral van betekenis geweest in relatie tot het streven naar meer hygiƫne.
Al met al biedt het fraai vormgegeven boek een fascinerend beeld van het leven en werk van Stratingh.
[Recensie Bazarow]
Boek bekijken

Katalyse uit 's Hertogenbosch

particulier

De verkoper zal binnen 3 werkdagen contact met u opnemen om de koop verder af te handelen.